ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


АЕЦ „Аккую” – монтираха втория слой на вътрешната защитна обвивка (ВЗО) на ядрения остров на втори енергоблок

14.09.2021

В реакторната сграда на втори енергоблок на новоизграждащата се АЕЦ „Аккую“ в Турция монтираха втория слой на вътрешната защитна обвивка (ВЗО), която е един от основните елементи на системата за безопасност на централата.
Обвивката осигурява защитата на реакторното отделение и е опора за полярния кран, с помощта на който при експлоатацията на АЕЦ се изпълняват операции по обслужването на реактора.

 

 

 

ВЗО е изградена от стоманена облицовка, осигуряваща херметичност на реакторното отделение, и специален бетон.
Вторият слой на обвивката е метална конструкция, съставена от  24 секции. Масата на секциите е от 5 до 7 тона, а височината – 6 метра. Те са заварени помежду си и се съединяват в единна цилиндрична конструкция, която е висока 12 метра.

Монтирането на нивото на вътрешната защитна обвивка е сложна и продължителна технологична операция, а след монтажа височината на реакторната сграда на втори енергоблок се увеличи с 12 метра и достигна 16,95 метра.

„Завърши още едно важно събитие за тази година – монтирането на втория слой на вътрешната защитна обвивка на реакторното отделение. В продължение на няколко месеца специалистите извършваха монтажа на секциите в единна конструкция
В реакторното отделение на втори енергоблок сега продължава работата по изграждане на шахтата на реактора“, подчерта директорът на изграждащата се АЕЦ Сергей Буцких.

Логистиката

Секциите на вътрешната защитна обвивка са произведени в завод в Ленинградска област. Оборудването бе транспортирано по море от Санкт Петербург до площадката на АЕЦ „Акуую“ в провинция Мерсин, Турция.

Двойната защитна обвивка

Реакторните сгради на енергоблоковете на АЕЦ „Аккую“ се оборудват с двойна защитна обвивка. Външната обвивка е направена от стоманобетон и е проектирана така, че да издържа всякакви екстремни външни въздействия – земетресения до девета степен, цунами, урагани и други.

Източник: Аккую нуклеар

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари