ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


WANO – АЕЦ “Тянван” – мисия за техническа поддръжка с българско участие

27.08.2012

От 13 до 17 август на АЕЦ “Тянван” Московският център на WANO проведе мисия за техническа поддръжка (МТП) на тема: “Обосноваване на следаварийната работоспособност на филтрите на траповете в хермозоната (контейнмънта) на реакторите ВВЭР”.

След събитията в АЕЦ Фукушима сега особено внимание се отделя на въпросите за обезпечаване на безопасно следаварийно състояние на енергоблоковете при малко вероятни аварии, с възможни тежки последствия. Към тези аварии се отнасят авариите от типа LOCA, свързани с разхерметизиране на първи контур и изтичане на топлоносителя в защитната оболочка на реактора.

Регулиращият орган на Китай изисква от операторите на АЕЦ да приведат проектните характеристики на системите за аварийно охлаждане на активната зона (САОЗ) на действащите енергоблокове към последните, по-тежки изисквания, предявявани към авариите от типа LOCA.

Към този момент практически на всички енергоблокове с реактори ВВЭР-1000 в Русия, Украйна, България и Чехия е направена модернизация на САОЗ. За това, опитът на членовете на Московския център на WANO се оказва много полезен за китайските специалисти при планираните работи на АЕЦ “Тянван”.

Като експерти в мисията за техническа поддръжка (МТП) участваха:
 
1.    Светослав Найденов – експерт (АЕЦ Козлодуй, България)
2.    Андрей Павлов   – експерт (Калининская АЭС, Россия)
 3.    Георгий Распопин – ръководител на екипа (съветник
WANO-МЦ, Украина)

Експертите представиха материали за направената на АЕЦ “Козлодуй” модернизация топлоизолация на оборудването и тръбопроводите на първи контур и опита в експлоатацията на модернизираното филтриращо устройство на приемният бак в САОЗ в трети блок на Калининската АЕЦ.

Източник:

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари