ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Европейската комисия призовава пазарите да се „успокоят“, цената на квотите за емисии на CO2 надхвърли 60 евро/тон

12.09.2021

Беатрис Жорди Агире, ръководител на Дирекцията на Европейската комисия по климата, призова участниците в системата за търговия с емисиите – СТЕ на ЕС да запазят спокойствие на пазара и да не надценяват цените на квотите за емисии на CO2.

„Мисля, че трябва да се успокоим на етапа от 60 евро (на тон CO2). Вярно е, че сега сме в контекста на високите цени на газа. Това обаче е краткосрочна тенденция, вероятно свързана с геополитическата ситуация и изграждането на газопровода „Северен поток-2“, каза тя.

Цената на квотите за емисии на CO2 в ЕС се повиши до рекордните 61,52 €/т на търг миналата седмица.
Това от своя страна доведе до повишаване на цените на електроенергията, по -специално в Испания, където цената на мегават миналата сряда достигна рекордните 140 евро.

Според оценките на аналитичната компания ICIS, цената на квотите за емисии на CO2 в рамките на СТЕ на ЕС ще демонстрира стабилен растеж през настоящото десетилетие и ще достигне 90 евро на тон CO2 до 2030 година.

Според ICIS бързото покачване на цените на емисионните квоти от 5 евро/тон през 2017 г. до сегашното ниво се причинява от три фактора: реформата на СТЕ на ЕС през 2018 г., която е предназначена да реши проблема с свръхпредлагането на квоти; високи цени на газа; сериозни планове на Европейската комисия за намаляване на обема на квотите за емисии до 2030 година.

През юли Европейската комисия представи пакет от законопроекти, наречен «Fit for 55», за намаляване на емисиите на CO2 с 55% до 2030 г. и изпълнение на междинните цели на стратегията „Зелена сделка“ за постигане на въглеродна неутралност от страна на Европейския съюз до 2050 година.

Планът за действие на ЕК до 2030 г. се фокусира основно върху реформирането на пазара на въглерод в ЕС.
По -специално, Брюксел предлага постепенно да се намали броят на квотите за емисии на CO2 (включително безплатните), закупени от компании в рамките на СТЕ на ЕС.
Отбелязва се, че това ще доведе до повишаване на цените на квотите за емисии и ще стимулира компаниите да намалят емисиите.

ЕК предлага също така да се премахнат безплатните квоти за авиокомпании от СТЕ на ЕС, заедно с включването на морските съдове в системата от 2023 година.

Източник: https://elektrovesti.net/77104_evrokomissiya-prizyvaet-rynki-uspokoitsya-tsena-kvot-na-vybrosy-so2-prevysila-60-evrotonna?preview=1

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари