ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Clean Energy Associates (CEA) – Мощностите за производство на слънчеви панели в света ще достигнат 400 GW до края на 2021 година

30.08.2021

Мощностите за производство на слънчеви елементи – устройствата, от които са „съставени“ модулите – ще достигне 325 GW.
За сравнение, според IRENA, миналата година в света са инсталирани 127 GW слънчеви електроцентрали.

Китай и Тайван ще останат водещите производствени обекти. През 2021 г. те ще представляват повече от 85% от световния производствен капацитет за производство на елементи и около 75% от капацитета за производство на модули. Вторият по големина производствен обект е Югоизточна Азия, която представлява съответно около 9% и 13% от световния производствен капацитет за клетки и фотоволтаични панели.

 

 

 

Производственият потенциал нараства, но доставчиците на силициеви пластини, слънчеви клетки и модули са изправени пред трудности поради постоянния недостиг на полисилиций и нарастващите цени за него.
Отделно проучване на IHS Markit твърди, че цените на полисилиция са се повишили със 175% през първата половина на 2021 г.
Пазарът изглежда показваше обратна тенденция, но след кратка пауза цените отново пропълзяха нагоре.

Освен това нарастващите цени на стоманата, алуминия и медта, както и по -високите транспортни разходи, допълнително увеличиха разходите за слънчеви проекти.
Това от своя страна доведе до намаляване на търсенето на слънчеви панели през първата половина на 2021 г. на повечето пазари.
Въпреки тези предизвикателства, предлагането както на клетки, така и на модули ще продължи да расте. Големите играчи вече са започнали изграждането на производствени мощности и повечето от тях имат планове за откриване на нови производства.

CEA смята, че поради високите цени на тези материали и продължаващите логистични проблеми завършването на много проекти от слънчевата енергетика може да бъде отложено от тази за 2022 година.
В резултат на това производителите на модули може да не постигнат желаните показатели за продажбите през тази година.

CEA също така предоставя оценка за пазара на полисилиций. Според техните изчисления обемът на световното производство ще надхвърли 1,2 милиона тона до 2023 г. Около 90% ще бъдат концентрирани в КНР.
Производственият капацитет на полисилиций извън Китай се очаква да надхвърли 130 000 тона през 2023 година, което представлява 11% от световните производствени мощности, повечето от които ще бъдат в Германия и САЩ.

За справка

През 2017 г. инсталираните мощности на световната слънчева енергетика надхвърлиха 400 GW.
Толкова, колкото много са били въведени в експлоатация през цялата и история.

Днес слънчевата индустрия се е разраснала толкова много, че е в състояние да изгради сравними мощности само за една година.

Източник: https://elektrovesti.net/76921_moshchnosti-po-vypusku-solnechnykh-paneley-sostavyat-primerno-400-gvt-k-kontsu-2021-goda?preview=1

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари