ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ростех демонстрира дрон оборудван с осемкомпонентен газоанализатор и измерител на радиационния фон

08.07.2021

 Холдингът «Росхимзащита» на държавната корпорация Ростех представи на изложението Innoprom-2021 универсалния въздушен газов анализатор «Шмель», предназначен за монтаж на безпилотни летателни апарати.

Устройството режим онлайн може да открие присъствието на вредни вещества във въздуха, да измери нивото на радиационния фон и да предаде данните на онлайн-системата.

Газоанализаторът е оборудван с осем химически сензора за определяне на концентрацията на замърсители, както и за измерване на радиационния фон.
Устройството осигурява автоматично предаване на параметрите и концентрациите на опасни химически опасни вещества, използвайки постоянна радиокомуникация и обвързване със системата GPS / GLONASS. Производството ще бъде внедрено в предприятието в Санкт Петербург на АД „ГосНИИхиманалит“ на холдинга „Росхимзащита“.

„Новостта може да се използва от надзорните органи за измерване на концентрацията на промишлени емисии във въздуха от предприятия, при аварии с радиация и химически опасни съоръжения, както и за идентифициране на нарушители на екологичното законодателство.
Освен това виждаме възможността за широкото му използване в Министерството на извънредните ситуации (МЧС) на Русия при гасене на пожари: в този случай газовият анализатор може своевременно да „помирише“ присъствието на токсични продукти от горенето или експлозивни концентрации на газ във въздуха, незабавно да предупреди оператора и по този начин да защити пожарникарите.

Въздушните газоанализатори „Шмель“ ще се превърнат в универсално средство за разузнаване и контрол при разрушения, аварии в предприятията и транспорта. Серийното производство ще започне през 2022 г. ”, каза Анатолий Акулов, генерален директор на «ГосНИИхиманалит».

Системата се отличава с ниското си тегло – по-малко от 0,5 кг – и малки размери: 18х12х6 сантиметра, при условие че газовият анализатор може да бъде инсталиран на всяка модификация на безпилотни летателни апарати.
В същото време конфигурацията му може да бъде променена в съответствие с изискванията на клиента чрез увеличаване на размера на газовия анализатор и инсталиране на повече сензори за определяне на концентрацията на замърсителите.

Обемът на производството е планиран на ниво от 500 изделия годишно. Ако има повишено търсене, предприятието е готово да увеличи капацитета си до над 1000 устройства годишно.

Изложението «Иннопром-2021» се провежда от 5 до 9 юли в Екатеринбург.
То се организира от Министерството на промишлеността и търговията на РФ и правителството на Свердловска област.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-215498

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари