ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Портфолиото на глобалните офшорни проекти за вятърна енергетика надхвърля 500 GW

04.07.2021

Повече от 200 GW нови офшорни вятърни проекти са обявени по целия свят от 2020 г. до днес, според новите данни, публикувани от The Renewables Consulting Group (RCG).

 

 

В резултат на това общият обем проекти на различни етапи, включително експлоатация на офшорни вятърни паркове, които в края на 2020 г. бяха само 33 GW, достигна 510,5 GW.

Въпреки пандемията на COVID-19, се наблюдава впечатляващо увеличение на съобщенията за нови проекти, отбелязва RCG, а глобалните инвестиции в офшорна вятърна енергия поставят нов рекорд от 30 милиарда щатски долара, надминавайки предишния рекорд от 22 милиарда щатски долара през 2018 година.

Нови проекти с единична мощност от поне 500 MW са обявени в Испания, Ирландия, Норвегия, Тайван, Южна Корея, Италия, Бразилия и Виетнам.

Технологиите на плаващите офшорни вятърни паркове продължават да се развиват и са жизнеспособна възможност за пазарите с дълбоководни морски участъци, където традиционните бетонни фундаменти с фиксирана основа са икономически и практически невъзможни.

„Продължаващите технологични подобрения и намаляването на разходите вдъхновиха правителствата и инвеститорите да използват офшорната вятърна енергия, като много власти я обявиха за крайъгълен камък за екологично възстановяване от глобалната рецесия“, се казва в отчета.

Въпреки впечатляващия глобален растеж и разпространението на офшорна вятърна енергетика, RCG предупреждава за съществуващите предизвикателства, като подчертава ограниченията на веригата за доставки във всички региони, неопределеността на рамките за развитие и пътищата към пазарно ориентирани механизми.

Взети заедно, тези препятствия могат донякъде да намалят пламъка на правителствата и инвеститорите да завършат планираните и в процес на разработване офшорни вятърни енергийни проекти.

Любопитното е, че портфолиото от офшорни вятърни проекти във Виетнам, който все още няма офшорна вятърна енергетика, според изчисленията на RCG е 64,9 GW. Това е повече от Китай (63,6 GW, включително 8,5 GW действащи мощности).

Обръща се внимание и на Бразилия, където през 2020-2021г. са обявени повече от 31 GW нови офшорни вятърни проекти.

Разбира се, не всички обявени проекти ще бъдат изпълнени, но във всеки случай виждаме „повишена“ бизнес активност в сектора.

За сравнение можете да разгледате последните прогнози / сценарии за неговото развитие. Според доклад от май на Rystad Energy глобалният инсталиран капацитет на офшорната вятърна енергетика ще надхвърли 250 GW до 2030 година, „тъй като броят на новите проекти бързо нараства по целия свят.“
Според миналогодишната прогноза на Глобалния съвет за вятърна енергия (GWEC), инсталираните мощности на офшорната вятърна енергетика ще достигнат приблизително 234 GW към 2030 година.

Източник: https://elektrovesti.net/76173_portfel-proektov-ofshornoy-vetroenergetiki-v-mire-prevysil-500-gvt?preview=1

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари