ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Салехи: Иран може да изгради до 8 GW атомни електроцентрали

28.06.2021

Президентът на Организацията за атомна енергия (AEOI) на Иран Али Акбар Салехи вярва, че в страната могат да бъдат построени до 8 GW (e) ядрени енергоблокове.

Както съобщава агенция „Mehr“, той каза това в събота на среща със заместник-председателя на иранския парламент Али Никзад.

Салехи припомни, че преди ислямската революция от 1979 г. в Иран целта е била да се изгради ядрен парк с мощност 20 GW (е). Целта не е постигната „поради финансови проблеми“.

Ръководителят на AEOI добави, че след революцията от 1979 г. западните компании са прекратили сътрудничеството с Иран в областта на ядрената енергетика.
Единствената атомна електроцентрала в Иран (АЕЦ Бушер, един блок – 1000 MW (e) е построена с помощта на руснаците.

Значението на атомните електроцентрали като източник на чиста енергия винаги е било подчертавано от духовния лидер на Иран, аятолах Хаменей, каза Салехи.

Според него духовният лидер на Иран вижда ядрената индустрия като средство за надеждно снабдяване на бъдещите поколения с електричество, както и като „източник на енергия“ за страната.

Салехи припомни, че иранският парламент препоръча на AEOI да се подготви да осигури гориво за ядрения парк с обща мощност 20 MW (e).

„Трябва да построим още два енергийни блока с помощта на руснаците, работата започна преди четири години …
В момента дължим на руснаците 500 милиона евро. Не сме платили за горивото, доставено от руснаците на Бушер- 1, „каза Салехи.

В заключение президентът на AEOI отбеляза, че въпреки че Иран е в „специална“ финансова ситуация, изглежда възможно да се увеличи ядреният парк на страната до 8 GW (e).

Източник: http://atominfo.ru/newsz03/a0798.htm

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари