ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китай започна изграждането на подземната изследователска лаборатория „Beishan” в пустинята Гоби

26.06.2021

Китайският орган за атомна енергия (CAEA) обяви, че строителството на подземната изследователска лаборатория Beishan е започнало близо до град Джиукуан в китайската провинция Гансу.
Лабораторията, която ще бъде разположена в гранит на дълбочина 560 метра под нивото на земята в пустинята Гоби, ще бъде използвана за тестване на годността на мястото за дългосрочно съхранение на високоактивни радиоактивни отпадъци.

 

 

Церемонията по поставянето на „първия камък” се състоя на площадката Бейшан на 17 юни.
На събитието присъстваха представители на CAEA, Министерство на екологията и околната среда, провинция Gansu, град Jiuquan, окръг Subei, China National Nuclear Corporation, China Uranium Company Limited и Beijing Nuclear Industry Institute of Geological Research

„Това ще бъде най-голямата подземна лаборатория в света с най-обширни функции и най-широко участие на различни институционални партньори – казаха от CAEA.
- Лабораторията ще осигури важна изследователска платформа за изграждането на дълбоко геоложко хранилище за високоактивни РАО, ще ускори безопасното им погребване и ще осигури здравословно и устойчиво развитие на ядрената индустрия. “

Подземната изследователска лаборатория Beishan е един от 100-те най-големи научни строителни проекта, изброени в 13-ия петгодишен план на Китай 2016-2020. През 2019 г. проектът беше одобрен от CAEA, като Пекинският институт по геология в ядрената индустрия беше назначен за ръководител на проекта.

Лабораторията ще заема 247 хектара на земята, от които общата площ на сградите ще бъде 2,39 хектара, заяви нейният главен дизайнер Уанг Джу, вицепрезидент на Пекинския изследователски институт по уранова геология през април.
По думите му подземният комплекс ще има общ структурен обем от 514 200 квадратни метра, както и 13,4 километра тунели.

Лабораторията се оценява на 2,72 милиарда юана (420 милиона щатски долара) и ще отнеме седем години, за да се изгради. Съоръжението е проектирано да работи в продължение на 50 години и ако изследванията се окажат успешни и площадката се окаже подходяща, до 2050 г. до лабораторията ще бъде изградено подземно хранилище за високоактивни РАО.

„Лабораторията ще осигури важна подкрепа за безопасна геоложка изолация на отпадъци на високо ниво, което ще бъде от решаващо значение за устойчивото развитие на ядрената енергетика в Китай“, каза Уанг Джу, главен дизайнер на проекта.

Понастоящем промишленото обезвреждане на РАО с ниско и средно ниво се извършва на три площадки в Китай:
близо до Юмен, северозападна провинция Гансу;
в хранилището Beilong в провинция Gunagdong близо до атомната електроцентрала Daya Bay;
и във Feifengshan, провинция Съчуан.

Източник: https://elektrovesti.net/76121_kitay-nachal-stroitelstvo-podzemnoy-issledovatelskoy-laboratorii-beyshan-v-pustyne-gobi?preview=1

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари