ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Разработчикът на малки модулни реактори NuScale подписва инвестиционни споразумения с японската IHI и енергийната компания Grant PUD

30.05.2021

Японската компания за инженеринг и производство в тежката индустрия IHI Corporation възнамерява да инвестира в американския разработчик на малки модулни реактори NuScale Power и да стане стратегически доставчик на компоненти за бъдещи малки атомни електроцентрали.

 

Отделно NuScale обяви, че работи с държавната енергийна компания Grant County Public Utility District (Grant PUD), за да проучи възможностите за разполагане на малката си атомна електроцентрала в щата Вашингтон.

Президентът и главен изпълнителен директор на IHI Хироши Иде заяви, че стратегическото партньорство с NuScale е „чудесна възможност“ за японска компания, която проектира и произвежда ключови компоненти за атомни електроцентрали в Япония от 50-те години на миналия век, но сега е изправена пред стагнация на вътрешния пазар.

„IHI иска да подкрепи прехода към въглеродно-неутрална икономика, а технологията на NuScale е безопасна, чиста, надеждна и най-близка до комерсиализацията сред своите конкуренти.
IHI може да подкрепи бързото внедряване на технологията NuScale, като използва огромния инженерен и производствен опит на компанията в ядрената енергетика и индустрията “, каза той.

NuScale Power Module е реактор с вода под налягане, в който всички компоненти за производство на пара и топлообмен са комбинирани в един интегриран блок.
Това устройство може да генерира 77 MW електроенергия на модул или около 924 MW за 12-модулна електроцентрала.
NuScale предлага и опции за малки атомни електроцентрали с четири и шест модула.

Подробности на: https://www.atomic-energy.ru/news/2021/05/27/114271

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари