ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В Съединените щати е по-евтино да се строят нови слънчеви и вятърни електроцентрали, отколкото да се експлоатират съществуващите ТЕЦ на въглища

10.05.2021

Наскоро беше публикуван нов доклад по икономика на енергетиката, изготвен от аналитичния център Energy Innovation. Нарича се Coal Cost Crossover 2.0.
В него се посочва, че днес е по-евтино да се строят нови слънчеви и вятърни ферми в САЩ, отколкото да се експлоатират близо 80% от съществуващите въглищни генерации.

 

 

 

Оценката, публикувана от Energy Innovation, изчислява, че приведената стойност на енергията (LCOE) от слънчева енергетика в големите съоръжения в Съединените щати е около $ 25,80-42,22 долара/MWh, средно $ 33,96/MWh.
LCOE на вятърната енергетика варира в по-широки граници, със средна цена от 36,49 долара/MWh.

Сравнявайки тези цифри с експлоатационните разходи на различни електроцентрали, работещи с въглища в САЩ, авторите заключават, че от 239 GW генериращи мощности на въглища в САЩ, около 166 GW – около 77% – са или неконкурентоспособни в сравнение до вятърна или слънчева енергия (на пълната им цена) или ще бъдат изведени от експлоатация до 2025 година.

От 235 действащи енергоблока, работещи с въглища, само 53 са все още по-евтини за експлоатация в сравнение с общите разходи за нови слънчеви и вятърни електроцентрали.

Докладът подчертава, че около една трета от американските въглищни мощности може да бъде изведени от експлоатация без никаква подмяна, една трета може да бъде заменена от вятърна и слънчева енергия, а последната трета ще изисква създаване на допълнителни управлявани („диспечерирани“) мощности.

Важни подробности

И накрая, предлага се създателите на политики да „използват възможността“, т.е. бързия спад в цената на проектите за ВЕИ и да приемат политики, които отговарят на новите икономически условия.

Прави впечатление, че сравнителните прогнози за икономиката на въглищните генерации и възобновяеми енергийни източници към 2025 година, направени в първото издание на доклада, публикуван през 2019 г., бяха почти напълно реализирани още през 2020 година.

Вместо заключение

Авторите отбелязват, че въглищните генерации пораждат големи екстерналии (негативни външни ефекти).
Ако добавим към стойността на енергията от въглищните генерации и минималната парична стойност на екстерналиите ($ 30/MW
h), нито една от съществуващите въглищни централи няма да може да се конкурира с нови съоръжения на слънчевата и вятърната енергетика.

САЩ планират бързо да трансформират електроенергийния сектор и да го направят безвъглероден до 2035 година.
Новият доклад показва, че затварянето на въглищни електроцентрали не само намалява емисиите, но е и икономически обосновано.

https://elektrovesti.net/75575_v-ssha-deshevle-postroit-novye-solnechnye-i-vetrovye-elektrostantsii-chem-ekspluatirovat-deystvuyushchie-ugolnye

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари