ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия ще продължи държавния заем на Унгария за завършване на АЕЦ „Пакш“ до 2030 година

28.04.2021

Русия ще удължи срока за използване от Унгария на заема за изграждането на АЕЦ „Пакш-2” с пет години.

Съответният протокол за изменение на споразумението между Москва и Будапеща за предоставяне на държавен заем за изграждане на атомна електроцентрала в Унгария е подписан от руския премиер Михаил Мишустин.

Протоколът за одобряване на настоящите условия на заема за изграждането на АЕЦ „Пакш-2” е подписан от правителствата на Русия и Унгария на 28 март 2014 година.

Според този документ Русия ще предостави на Унгария дългосрочен заем до 10 милиарда евро за нова атомна електроцентрала, чиято цена се оценява на около 12,5 милиарда евро.
Одобрените от Мишустин промени предполагат удължаване на срока за ползване на заема от унгарската страна до 2030 г. (преди това този срок е определен до 2025 г.) и също ще повлияят на сроковете за врищане на заема.

Според новото споразумение унгарската страна ще изплати реално използваната сума на заема в рамките на 16 години, а не 21 години, както беше планирано в първоначалната версия на документа.

В актуализираното споразумение се посочва, че първото плащане при изплащане на заема ще бъде извършено на следващата дата – 15 март или 15 септември от датата на въвеждане в експлоатация на петия и шестия енергиен блок на атомната централа, но не по-късно от 15 март , 2031.

Според сегашната версия на протокола Русия трябва да получи първото плащане по заема не по-късно от 15 март 2026 г.

Също така, в актуализираната версия на документа е добавена клауза, според която Унгария има право да намали сумата, предварително уговорена от страните за ползване на заема през текущата година, при условие на подходящо уведомяване и до 30 април, 2021 г. трябва да изплати текущия дълг по споразумението, равен на 1 април 2021 г. на 72 милиона 722,4 хиляди евро и лихви по тях.

Лихвените проценти по заемите в актуализираната версия на споразумението са запазени.

И така, лихвата за използване на пари до 15 март 2026 г. е 3,95% годишно, до 15 септември 2032 г. – 4,5% годишно, до 15 септември 2039 г. – 4,8% годишно, до окончателното изплащане на дълга по основния заем – 4,95% годишно.

Според заповедта на Мишустин руското министерство на финансите, заедно с руското министерство на външните работи и други заинтересовани федерални органи на изпълнителната власт, получиха нареждане да проведат преговори с унгарската страна и след постигане на споразумение да подпишат протокол, съгласуван от руското правителство .

Още подробности на: https://ria.ru/20210427/goskredit-1730170975.html

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари