ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Швеция – Настъпва време на криза за шведската енергийна мрежа, тъй като започват плановите ремонти на ядрените мощности

27.04.2021

Традиционният сезон за ремонт на шведските АЕЦ ще бъде всичко друго, но не и нормален през това лято, тъй като мениджърът на мрежата е принуден да предприеме безпрецедентни мерки, за да я запази.

 

За пръв път от десетилетие, на операторите на енергийната мрежа в Швеция ще се наложи да ограничат износа на електроенергия в съседните страни по време на плановото обслужване на атомните мощности.

Причина за това е провежданата политика в страната в последните 20 години, в резултат на която са спрени половината АЕЦ и има липса на свободни мощности за удовлетворяване на търсенето на електроенергия.

От 22 май поне до 20 юни т.г. в периода на спиране на три атомни реактора, енергийната компания Svenska Kraftnat ще ограничи доставката на електроенергия в Норвегия, Дания, Финландия, както и вътрешните доставки от Северна Швеция в южната част на страната.
По думите на техническия директор на Svenska Kraftnat Улф Моберг, националната енергийна система се крепи на устойчивостта на ядрените мощности.

Намаляването на доставките от АЕЦ ще повлияе на способността да се предава електроенергия в южната част на страната, където живее по-голяма част от населението на Швеция.
Намаляването на пропускателната способност на енергомрежите в страната е причина за значително повишаване на цените в целия югоизточен регион на Северна Европа и Балтика.
През миналата година средната цена на електроенергията в южната част на Швеция е била 64% по-висока, отколкото в северната.

За решаване на проблема в дългосрочна перспектива, шведското правителство обяви на 14 април плановете си да приеме нов закон, според който времето за строителство на нови електропреносни линии ще бъде намалено два пъти.
Според оператора на мрежата обаче, новите линии ще бъдат недостатъчни, а проблемът трябва да се реши чрез внедряване на нови генериращи мощности.

Източник: https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-04-22/crunch-time-for-sweden-s-grid-as-nuclear-repairs-set-to-start

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари