ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В ЦКБМ завърши първият етап от ресурсните изпитания на ГЦНА от ново поколение

15.04.2021

Представители на руски и чуждестранни АЕЦ взеха участие в ревизията на главния циркулационен помпен агрегат ГЦНА -1753 с водно смазване на лагерите и електродвигателя, която работи първите хиляда часа на изпитателния стенд на АД ЦКБМ (част от машиностроителния дивизион на Росатом – Атоменергомаш).

Моделът ГЦНА-1753, разработен в Централното конструкторско бюро по машиностроене, няма аналози в света: в конструкцията на помпата изобщо няма маслена система, което значително увеличава пожарната безопасност на реакторната установка.

След успешни тестове на прототипа на ГЦНА-1753, проведени през 2014 г., ЦКБМ подписа договори за доставка на няколко енергийни блока в строеж в руски и чуждестранни АЕЦ наведнъж и агрегатът беше пуснат в серийно производство.

Първи ще бъдат комплектовани реакторните отделения на първи и втори енергоблок от втория етап на Курската атомна електроцентрала.

Ресурсните изпитания на серийния ГЦНА-1753 се извършват на производствената площадка на „ЦКБМ 2” в град Соснов Бор.
На пълномащабен стенд, имитиращ условията на работа на реакторната установка, агрегатът трябва да отработи 5000 часа при условия, които напълно съответстват на реалните условия на работа в атомна електроцентрала, изпомпвайки топлоносител при температури до +300 оC и налягане до 200 атмосфери.

„Първите хиляда часа са един от основните етапи в тестовия график. Устройството се демонтира от стенда, извършва се цялостна ревизия, за да се потвърди, че всички възли са в добро състояние.
С помощта на архива от данни на системата за компютърна диагностика инженерите могат да разберат в какви режими и при какви параметри е работил ГЦНА. След ревизия и монтаж, помпата отново се инсталира на тестовия стенд, за да продължат изпитанията“, обясни Александър Пархоменко, директор на филиала „ЦКБМ 2”.

В работата на комисията за извършване на ревизията участваха представители на предприятията от машиностроителното подразделение на Атоменергомаш АД, представители на АО ИК «АСЭ», АО «Концерн Росэнергоатом», ООО «Русэлпром-ЛЭЗ» и АО АККУЮ НУКЛЕАР. Също така, като наблюдатели в ЦКБМ, присъстваха специалисти от АО «РАОС Проект» JSC „RAOS Project“ и Fennovoima Oy.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-211977

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари