ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Изливането на водата от Фукушима-1 ще се отрази негативно на околната среда в Азия в продължение на векове – експерт от Китай

16.04.2021

Страните в Източна Азия ще видят негативния ефект от заустването в океана на водата от японската АЕЦ „Фукушима-1“ в продължение на няколко века.

 

 

 

Това мнение изрази в понеделник бившият вицепрезидент на Китайския океанологичен университет в Гуангдонг Жу Цзянчжен, цитиран от „Global Times”:
„Отрицателните последици от изхвърлянето в океана няма да изчезнат в краткосрочен план и дори в продължение на няколкостотин години“.

Според него действията на японските власти могат да повлияят негативно на екологичното положение на съседните държави, включително на живите организми и растения, за които Южнокитайско море и басейна на китайската Жълта река са техните естествени местообитания.

Жу Цзянчжен предложи страните от региона, загрижени по този въпрос, да се обединят и да заведат съвместно дело срещу Токио, за да отменят решението за източване на водата или компенсации.

Официално становище на МВнР на КНР: https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/11147277

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари