ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Първият метеорологичен спътник от серията Arktika-M беше изведен в орбита

03.03.2021

С участието на Росатом беше изстрелян първият хидрометеорологичен спътник от серията Arktika-M, предназначен да фотографира арктическия регион на Земята.
Бордовият му комплекс за управление е разработен от московското експериментално конструкторско бюро „Марс“ (част от държавната корпорация „Росатом“).

През следващите седем години управляващият комплекс, произведен от Московското конструкторско бюро „Марс“, трябва да осигури работата на космическия апарат.

Очаква се след като, втори, апарат от серията Arktika-M да бъде изведен в силно елиптична орбита, Хидрометеорологичният център непрекъснато ще получава оперативна информация за състоянието на атмосферата и повърхността в арктическата зона. Това ще подобри точността на краткосрочните прогнози за времето и ще предостави на учените голямо количество нови данни за изследване на феномена на глобалното изменение на климата.

Понастоящем, в рамките на федералната космическа програма, МОКБ „Марс“ разработва и произвежда бордови системи за управление на още три космически апарата от серията „Arktika-M”.

За справка

Космическият апарат „Арктика-М“, разработен в Научно-производственото обединение на името на С.А. Лавочкин (Държавна корпорация „Роскосмос“), образува високо елиптичната хидрометеорологична космическа система (ВХКС) „Arktika-M“ с орбитална групировка до четири космически апарата.
ВХКС е предназначена за решаване на следните задачи: получаване и предварителна обработка (нормализиране) на мултиспектрални изображения на облачността и подлежащата земна повърхност в рамките на целия наблюдаван диск на Земята в Арктическия регион; получаване на хелиогеофизични данни на височина на орбитата; събиране и препредаване на информация от платформите за събиране на данни (ПСД); препредаване на сигнали от аварийни маяци на системата COSPAS-SARSAT; двупосочна радиокомуникация между приемащите станции и хидрометеорологичните пунктове от мрежата от наземни пунктове за събиране на данни на Росхидромет.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-210083

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари