ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Беларуска АЕЦ – Приемането на първи енергоблок за промишлена експлоатация се очаква през април-май

28.02.2021

Пускането в експлоатация на първи енергиен блок на Беларуската АЕЦ е планирано за април-май.

 

Първият заместник-началник на отдела по ядрена и радиационна безопасност на Министерството на извънредните ситуации (Госатомнадзор) Леонид Дедул каза това пред репортери в пресцентъра на БелТА.

 

„Приемането в експлоатация на първи енергиен блок на Беларуската АЕЦ ще се извърши от приемателна комисия.

Съставът на тази група ще бъде одобрен със заповед на министър-председателя.
Но преди това ще се работи в АЕЦ за оценка на готовността на първи блок за въвеждане в експлоатация. Централата трябва да предостави на надзорните органи всички необходими документи „, – каза Леонид Дедул.

Според него ще се провери състоянието на обектите и системите, готовността на персонала, ще се разглеждат документи, обосноваващи безопасността на централата. Надзорните органи ще изготвят становище, въз основа на което ще бъде издадена лицензия за експлоатация. Всички тези документи ще бъдат представени на приемателната комисия. „Очакваната дата на приемане е април-май“, заяви представителят на Госатомнадзор.

„Преди да внесем въпроса за издаване на лицензия в колегиума на Министерството на извънредните ситуации, ще се проведат публични изслушвания.
Там ще бъде предоставена информация – какви са нашите основания да се разгледа въпроса за издаване на лицензия за експлоатация на първи енергиен блок на БелАЕЦ „, добави Леонид Дедул.

Комисията по приемането ще провери готовността на пусковия комплекс на блока на АЕЦ за безопасна експлоатация, ще оцени качеството на строителните, монтажните и пусковите работи и тяхното съответствие с проектната документация и изискванията на нормативните документи.

Също така комисията трябва да оцени съответствието на пусковия обект с изискванията за ядрена, радиационна, индустриална, пожарна и екологична безопасност, законодателство в областта на санитарното и епидемиологичното благосъстояние на населението, техническото регулиране и стандартизация, в областта на снабдяване с енергия и газ, за охрана на труда.
Членовете на приемателната комисия също ще проверят съответствието на получените действителни показатели на пуснатите мощности със стойностите, предвидени в проектната документация, ще оценят качеството и безопасността на материалите, конструкциите и др.

Датата на приемане в експлоатация на първи блок на АЕЦ ще бъде датата на подписване на акта от членовете на приемателната комисия.

Източник: belta.by

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари