ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Екология – Вятърната енергетика и съдбата на птиците

22.02.2021

На обществените обсъждания на проекти за вятърна енергия често се чува един и същ въпрос: как това ще се отрази на дивата природа?

 

 

Все още защитата на птиците причинява значително забавяне на проектите. Като пример, 2.4GW проект Hornsea Three наскоро се ангажира да работи с природозащитни групи, за да сведе до минимум щетите си за близките популации на kittiwake.
Обсъждането около местните популации на птици вероятно е допринесло за шестмесечното забавяне на планирането, тъй като централното правителство преглежда плановете.

Колко голям проблем създават турбините за птици и прилепи?

В Канада проучвания, спонсорирани от групи за диви животни, изчисляват, че през 2011 г. вятърните турбини са причинили 23 300 смъртни случая на птици.
Авторите изчисляват, че това ще достигне 233 000 през следващите 10-15 години, ставайки десет пъти по-голямо с нарастването на мощността на вятърните турбини.
Въпреки че дори това изглежда малко в сравнение с 25-те милиона птици, убити от прозорци, отдалечените места на турбините означават, че те вероятно ще представляват риск за по-редки видове птици.

Природозащитните групи често се противопоставят на събитията, които според тях представляват най-голяма опасност за местните популации на дивата природа. Това може да забави съгласието, да доведе до скъпи проекти за опазване като част от разработките или да спре проектите направо.

Изследванията са установили, че нисколетящите птици, като пуфини и рибарки, са склонни да избягват офшорни турбини, като летят под тях. Чайките обаче са склонни да летят на около 20 м над водата, което ги поставя в опасната зона.
Поради това Британският тръст за орнитология предполага, че използването на по-малко, но по-големи турбини може да минимизира смъртността на птиците в сравнение с големи полета с малки турбини.

Какво могат да направят операторите за защита на птиците от турбините и на турбините от птици?

На най-основното ниво повечето природозащитни групи подчертават местоположението на турбините като ключово. Разработчиците често използват компютърни модели на птичи дейности, за да предскажат къде проектите могат да имат най-малко въздействие.

Някои други мерки са относително прости. Документ, публикуван в „Екология и еволюция“ през юни 2020 г., изучава ефектите от боядисването на едно острие на турбина в черно. Изследователите предположиха, че боята ще позволи на птиците да забележат и да избегнат турбините по-рано.

Опит във вятърната електроцентрала Smøla в Норвегия събра резултати за 11 години до юли 2020 г. След боядисване пробните турбини убиха 72% по-малко птици.
Авторите отбелязват, че боядисването на остриетата на място отнема значителни ресурси, но че боядисването по време на строителството ще сведе до минимум разходите.

Източник: https://www.power-technology.com/features/wind-turbines-birds-bats-fatalities-nature-protection-conservation-power-environment/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари