ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Росатом ще построи в Узбекистан най-модерната атомна електроцентрала от поколение III + в света

08.02.2021

През 2028 г. Узбекистан планира да пусне АЕЦ на езерото Тузкан, която ще се превърне в първия ядрен енергиен обект в Централна Азия.
Проектът се изпълнява със заем от руското правителство и с участието на държавната корпорация „Росатом”.

От страна на Узбекистан строителството се контролира от националната агенция за атомна енергия «Узатом». Очаква се изграждането на централата да започне през 2022 година.
В момента приключва подготовката за подписване на генерални контракти, съобщи в края на януари от представител на «Узатом».

Проектът за създаване на първата АЕЦ в Централна Азия, който се изпълнява в рамките на междуправителствено споразумение между Русия и Република Узбекистан, включва изграждането до 2030 г. на два блока с водно-водни реактори под налягане на тип VVER-1200 с мощност 1,2 GW всеки.
Енергоблоковете принадлежат към поколение III + и напълно отговарят на съвременните изисквания за безопасност на МААЕ, включително такъв критерий като значително по-висока надеждност в сравнение с оборудването на по-рано построените атомни електроцентрали в света, включително тези от Чернобил и Фукушима.

 

 

Трябва да се отбележи, че реакторът ВВЭР-1200 е водещият продукт на Rosatom, разработен на базата на вариантите на реактора ВВЭР-1000.
Те са строени за чуждестранни клиенти на Росатом през 90-те и 2000-те години, включително АЕЦ Бушер (Иран), Кунданкулам (Индия) и Тянван (Китай).
В сравнение с предишната модификация, новият реактор ВВЭР -1200 има по-голяма – с 20% – мощност със съпоставими размери на оборудването, както и дълъг експлоатационен живот – 60 години, висок коефициент на използване на инсталираната мощност (КИИМ) – 90%, възможност за работа в продължение на 18 месеца без презареждане с гориво и други подобрени характеристики.

Първият промишлен реактор от типа ВВЭР -1200 е инсталиран на енергоблок № 6 на Нововоронежската АЕЦ-2 и е включен в руската енергийна система през август 2016 г.
Според специалистите на Росатом в момента се изграждат енергоблокове от поколение III + в САЩ, Франция и други страни, но именно шестият енергиен блок на НВАЕЦ, е първият блок в света от последното поколение, който излезе на етап на физически пуск и пилотна експлоатация.
Подобни проекти за въвеждане в експлоатация на новите реактори се завършват в енергоблоковете на Ленинградска АЕЦ-2 и Беларуската АЕЦ близо до град Островец в Гродненска област.

Първият енергиен блок с руски реактор от поколение III + в Република Узбекистан се планира да бъде въведен в експлоатация до края на 2028 година.
Строителството стартира официално на 19 октомври 2018 г. с участието на президентите на двете държави.
Събитието се проведе в режим на телеконференция между Ташкент, където по това време Владимир Путин беше на държавно посещение, и един от обектите за проучване в района на предложеното местоположение на АЕЦ.

„Сътрудничеството между Узбекистан и Русия в ядрената област датира повече от половин век и ние се гордеем, че Узбекистан е избрал точно руски технологии за изграждането на първата атомна електроцентрала в страната“, каза ръководителя на Росатом Алексей Лихачов, който взе участие в церемонията по стартиране на проекта.

Според Главгосекспертиза в Русия, въз основа на резултатите от инженерни проучвания, като най-подходящата площадка за изграждане на първата атомна електроцентрала в Узбекистан и Централна Азия е избран в района на Джизак близо до езерото Тузкан, водата от който се предполага да се използва за охлаждане на реакторите.

Източник:  http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-209114

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари