ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Синдикатите призовават европейската екологична политика да включва и ядрената енергетика

06.02.2021

Синдикатите, представляващи работници в енергийната и ядрената индустрия на Европейския съюз, се обърнаха към председателя на Европейската комисия (фактическото „правителство“ на Европейския съюз) Урсула фон дер Лайен с призив да върнат ядрената енергетика в списъка на приоритетите сектори, за да се гарантира постигането на „въглероден неутралитет“.

 

Апелът е подписан от 13 синдикати, представляващи енергийните работници в Белгия, България, Финландия, Франция, Унгария и Румъния, т.е. страни, в които работят атомни електроцентрали и като правило се строят или планират нови. Авторите на обръщението отбелязват, че в момента ядрената енергетика осигурява почти половината от производството на „нисковъглеродна“ електроенергия в Европейския съюз.

Предмет на обжалването беше Програмата за действие на Европейската комисия за финансиране на устойчив растеж, приета през пролетта на 2018 година.
В същото време беше създадена „Техническа експертна група“ (ТЕГ), която трябваше да разработи програмни действия, които да комбинират икономически растеж и екологични политики, насочени към предотвратяване на изменението на климата.

През юли 2020 г. TEG публикува списък с „устойчиви икономически дейности“, обект на финансова подкрепа от Европейския съюз.
В същото време се оказа, че ядрената енергетика е изключена от този списък.

Авторите на апела настояват за връщането на ядрената енергетика в списъка на екологично перспективните направления, припомняйки, че на 16 декември 2020 г. страните от ЕС „се договориха за единна класификационна система за насърчаване на частните инвестиции в устойчив растеж и насърчаване на климатично неутрална икономика. “
Според този списък проектите, които отговарят на четири условия, могат да разчитат на инвестиционна подкрепа от Европейския съюз: те трябва да допринесат за поне една от зададените екологични цели, да не вредят на други екологични цели, да отговарят на техническите критерии и да допринесят за социалното развитие на обществото.

Синдикатите се позовават и на изявления на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), Международната агенция по енергетика и Междуправителствената група за изменение на климата, които многократно са заявявали, че ядрената енергетика е неразделна част от решението на проблема с климата.

В края на изявлението си профсъюзите призоваяат за диалог, целящ създаването на условия за ядрената енергетика да разгърне пълния си потенциал „за създаване на икономически ефективна и социално справедлива безвъглеродна Европа” до 2050 година.

Източник: https://www.world-nuclear-news.org/Articles/Unions-call-for-European-taxonomy-to-include-nucle

Tags: , , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари