ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Литва – Правителството одобри програмата за управление на радиоактивните отпадъци

07.02.2021

„Нашата цел е да утилизираме правилно всички радиоактивни отпадъци, които вече съществуват и се генерират в Литва, като по този начин защитаваме хората и околната среда от вредното въздействие на йонизиращите лъчения и не оставяме проблеми за бъдещите поколения“, заяви заместник-министърът на енергетиката на Литва Албинас Зананавичюс.

На 3 февруари 2021 г. правителството на Република Литва одобри програма за развитие на извеждане от експлоатация на ядрени енергийни съоръжения и управление на радиоактивните отпадъци за 2021–2030 г., която определя стратегическите насоки за управление на радиоактивните отпадъци.

Целта на програмата е да осигури безопасното погребване на отпадъците след извеждането от експлоатация на Игналинската АЕЦ.
Програмата установява качествените промени, които държавата се стреми да постигне през следващото десетилетие, мерките, необходими за постигането им, стойностите на показателите за техните резултати и прогнози за необходимите средства.
Програмата е изготвена в съответствие с новите документи за стратегическо планиране и резултатите от цялостен анализ на причинно-следствения анализ в областта на ядрената енергетика и управлението на радиоактивни отпадъци.

Какви са резултатите?

В Литва по-голямата част от РАО и ОЯГ са се натрупали в Игналинската АЕЦ. Малка част от радиоактивните отпадъци – до 1% – се генерират от индустриални, медицински, научни и образователни институции.

Игналинска АЕЦ

В момента и двата реактора RBMK-1500 на АЕЦ „Игналина“ са изключени и тече подготовка за демонтажа им.
Част от радиоактивните отпадъци в ИАЕЦ са генерирани по време на експлоатацията и, другата част все още се генерира по време на извеждането и от експлоатация.
За целия период на извеждане от експлоатация от 2010 г. насам са демонтирани почти 64 хиляди тона оборудване и бетон. До края на извеждането от експлоатация на АЕЦ през 2038 г. остава да се демонтират 108 хиляди тона оборудване.

Планове за управление на РАО и ОЯГ

Планираната крайна дата на извеждане от експлоатация на АЕЦ е 2038 година.
Очаква се радиоактивните отпадъци да се съхраняват в хранилище за краткоживеещи радиоактивни отпадъци с много ниско ниво и в хранилище за краткоживеещи радиоактивни отпадъци с ниско и средно ниво.
Отработеното ядрено гориво, заедно с дълго живеещите РАО, ще бъдат погребани в дълбоко геологично хранилище за радиоактивни отпадъци.

Финансиране

 Финансовите прогнози, предвидени в програмата, са разделени на три периода, през които ще се изпълняват мероприятията по програмата: планираната необходимост за периода 2021–2030. е 1002 милиона евро, за 2031-2038 – 922 милиона евро. евро, за 2039-2138 г. – около 3,4 милиарда евро.

Източници за финансиране

Дейностите по програмата ще се финансират от Програма Игналина (подкрепа от ЕС), Международния фонд за подпомагане на извеждането от експлоатация, държавния бюджет на Литва и Игналинската АЕЦ.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-209068

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари