ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Европейският парламент ще разгледа резолюция за спиране на износа на електроенергия от Беларуската атомна централа

30.01.2021

Комисията по промишленост, изследвания и енергетика на Европейския парламент (ЕП) одобри проект на резолюция за безопасността на Беларуската атомна електроцентрала (БелАЕЦ). Предвижда се документът да бъде разгледан от евродепутатите на пленарната сесия на 8-11 февруари. Това съобщава пресслужбата на комисията.

 

 

Както се отбелязва в резолюцията, изграждането на централата и нейните бъдеща работа е източник на възможна заплаха за Европейския съюз (ЕС) и неговите членове по отношение на безопасността, здравето и опазването на околната среда.

Документът изразява съжаление, че пускането в експлоатация на БелАЕЦ е планирано за март.
Според авторите на документа централата е започнала да произвежда електроенергия през ноември миналата година „въпреки продължаващите многобройни проблеми с безопасността“.

„Комисията се приканва да предложи мерки за спиране на търговията с електроенергия с Беларус по такъв начин, че да спазва задълженията по международната търговия, енергетиката и ядреното законодателство, така че произведената в Беларус АЕЦ електроенергия да не навлиза на енергийния пазар на ЕС, докато Естония, Латвия и Литва все още са свързани към мрежата BRELL (енергиен пръстен Беларус – Русия – Естония – Латвия – Литва ) “, се казва в документа.

Комисията също така изрази загриженост относно избора на мястото за изграждане на БелАЕЦ – на 50 км от Вилнюс и в непосредствена близост до други страни от ЕС, като Полша, Латвия и Естония.

„Въпреки общото споразумение между балтийските страни за прекратяване на търговския обмен на електроенергия с Беларус, все още има възможност електроенергията от Беларус да навлезе на пазара на ЕС чрез руската мрежа“, подчертава резолюцията.

По-рано стана известно, че първи блок на Беларуската АЕЦ се планира да бъде пуснат в търговска експлоатация през февруари.

Беларуската атомна електроцентрала е построена в района на Гродно, близо до литовската столица. Властите на балтийската република многократно критикуваха централата и настояваха за нейното затваряне, тъй като се твърди, че заплашва сигурността на цяла Европа.
Минск обаче винаги подчертава, че експлоатационната годност на БелАЕЦ е осигурена в съответствие с най-високите стандарти.

Източник: RuBaltic.Ru

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари