ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Мъск обещава 100 милиона долара за най-добрата технология за улавяне на CO2

26.01.2021

Ръководителят на Tesla и SpaceX, както и един от най-богатите хора на Земята, възнамерява да проведе конкурс за най-добра технология за улавяне и съхранение на въглерод. Замърсяването на атмосферата с въглероден диоксид, Мъскът отдавна нарича „най-тъпата идея“ в човешката история.

Илон Мъск наскоро стана за кратко най-богатият човек на планетата, побеждавайки главния изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос, но лек спад в акциите на Tesla отново да го върне на второ място.
Наскоро той помоли своите последователи в Twitter за съвет как най-добре да управляват парите.

„Критичната обратна връзка винаги е добре дошла, както и опциите за даряване на пари за нещо наистина важно (това е много по-трудно, отколкото изглежда)“, написа Мъск в туитър през януари.

Очевидно Мъск смята ефективната технология за улавяне на въглерод за един от толкова важните проекти.
За да стимулира иновациите в тази област, той предложи да се проведе конкурс за най-добра идея, победителят от който ще получи 100 милиона долара. Подробности обеща да публикува следващата седмица, пише Electrek.

Улавянето и съхраняването на въглерода е един от методите за борба с глобалното затопляне и замърсяването на околната среда, който се състои в отделяне на CO2 от източниците на емисии, дългосрочна изолация и, вероятно, рециклиране, въглероден диоксид. Съвременните технологии за улавяне на CO2 остават неефективни или икономически неизгодни.

Преди това Мъск заяви, че изхвърлянето на големи количества въглероден диоксид в атмосферата е „най-тъпият експеримент в историята“.
Поради крайния характер на изкопаемите горива, човечеството рано или късно ще трябва да премине към възобновяеми енергийни източници.
Следователно е глупаво да не се стремим да направим този преход възможно най-бързо, тъй като последиците от забавянето могат да бъдат опустошителни.

„В най-лошия случай обаче сътресенията и разрушенията ще бъдат по-големи от всички войни в историята, взети заедно“, каза Мъск. – Има оптимистични и песимистични сценарии. Около 3% от учените вярват в оптимизма. Около 97% са песимисти. Това наричам най-тъпия експеримент в историята. Защо трябва да се прави това?“

Източник: https://www.nanonewsnet.ru/news/2021/mask-poobeshchal-100-mln-za-luchshuyu-tekhnologiyu-ulavlivaniya-so2

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари