ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Енергоблок № 5 на Запорожската АЕЦ е оборудван със система за следавариен мониторинг

24.01.2021

 През 2020 г. колективът на отдела за топлинна автоматика и измерване (ЦТАИ) на ЗАЕЦ завърши всички планирани мерки за ремонт, поддръжка и реконструкция. По-голямата част от работното време на персонала на ЦТАИ през 2020 г. беше заето от процеса на удължаване живота на енергоблок № 5.

„Задачата поставена пред нас беше – да извършим всички планирани мерки за оценка на техническото състояние на системите, квалификация на оборудването и осигуряване на сеизмична устойчивост, както и изпълнението на мерките, предвидени в цялостната (консолидирана) програма за подобряване на безопасността на ядрените блокове (КсПБ)“, – каза заместник-ръководителят на ЦТАИ Виталий Багатко.

В резултат на това енергийният блок беше оборудван със система за поставариен мониторинг (СПАМ); извършена е реконструкция на информационната и изчислителна система (ИВС); подменена е системата за контрол на механичните стойности на турбината, оборудването на единния комплекс от технически средства (УКТС).

Също така са въведени системи за поддържане на работоспособност и информация в условията на проектна и извън проектните аварии; въведени са мониторинг и диагностика на състоянието на водно-химичния режим на технологичните среди на АЕЦ; система за мониторинг на концентрацията на водород в херметичната зона за извънпроектни аварии и комплексна система за диагностика на системите на реакторната установка.

Подготовката за изпълнението на всички планирани мерки за модернизация и подобряване на безопасността беше извършена в съответствие с графиците, което даде възможност за своевременното и ефективното им изпълнение.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-208468

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари