ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Британската космическа агенция и Rolls Royce ще си сътрудничат в областта на създаването на ядрени двигатели

17.01.2021

Британската космическа агенция (UKSA) обединява сили с Rolls-Royce, за да проучи възможността за използване на ядрената енергия и технологии в космоса.

 

В новия договор за научни изследвания учените панетолози ще работят заедно, за да изследват потенциала на ядрената енергия като по-богат източник на енергия, която да позволи изследването на дълбокия космос.
UKSA заяви, че ядрената двигателна система, която ще използва енергията на делене, за да ускори ракетното гориво като водород до огромна скорост, може да революционизира космическите пътувания.
Според някои оценки този тип двигатели могат да бъдат два пъти по-ефективни от химическите двигатели, използвани в момента в ракетите.

Ядрено задвижван космически кораб вероятно би могъл да стигне до Марс за 3-4 месеца, което е половината от времето на най-бързия полет на космически кораб, използващ настоящия химически двигател.
Очаква се ядрената енергийна индустрия да създаде нови квалифицирани работни места в Обединеното кралство в подкрепа на нарастващата британска „космическа“ икономика и инфраструктура.

„Докато се възстановяваме от пандемията, именно тези партньорства между бизнеса, индустрията и правителството ще помогнат за създаването на работни места и ще насърчават новаторски иновации, които ще способстват за развитие на космическите пътувания във Великобритания“, каза министърът на науката на Обединеното кралство Аманда Солоуей
Ядрената енергия отваря преобразуващи възможност за космически изследвания и това новаторско изследване с Rolls-Royce ще ни помогне да изведем следващото поколение астронавти в космоса по-бързо и за по-дълго време, значително разширявайки познанията ни за Вселената”

Дейв Гордън, старши вицепрезидент на Rolls-Royce Defense UK, също приветства сътрудничеството на UKSA: „Ние вярваме, че Обединеното кралство има реален потенциал за ниши в тази област и тази инициатива може да се основава на силна ядрена инфраструктура на Великобритания и верига за доставки.“
Той добави, че това не само ще спести време, но и ще намали дозата радиация, взета от астронавтите, които ще извършват бъдещи полети до Марс или други планети.
„Размерът на дозата се увеличава, колкото по-дълго прекарвате в дълбокия космос, далеч от защитата на земната магнитосфера“, каза той.

Атрактивността на малък източник на ядрена енергия за задвижване произтича и от факта, че енергията в космоса става все по-ценна, колкото повече се отдалечавате от Слънцето.
Във външната слънчева система слънчевата светлина става твърде слаба за слънчевите панели, а други технологии, като горивни клетки, често са твърде разнородни като енергиен източник.

https://www.atomic-energy.ru/news/2021/01/15/110521

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари