ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китай спря вноса на пластмасови отпадъци и използването на пластмаси за еднократна употреба

08.01.2021

От януари 2021 г. Китай забранява вноса на пластмасови отпадъци и циркулацията на пластмаса за еднократна употреба.
Следователно китайските предприятия няма да могат да произвеждат и продават продукти от експандиран полистирол и да добавят микропластмаси към химичния състав на домакинските продукти.

 

 

Китайските супермаркети ще трябва да се справят без неразградими найлонови торбички, а пазарите ще трябва драстично да намалят употребата им.
Китайският кетъринг вече няма да сервира пластмасови съдове за еднократна употреба и сламки за напитки.
В хотелите и по време на транспортирането на стоки използването на пластмасови опаковки и аксесоари ще намалее, така че пластмасата за еднократна употреба ще бъде изчерпана от домакинството до 2025 г.

Така Китай прави стъпка към „зелена икономика“ и минимизира количеството неразградими пластмасови отпадъци, изхвърляни в Жълто море, което според оценките на Greenpeace е 1,5 милиона тона годишно. Тази пластмаса ще бъде заменена с продукти от хартия или биополимери. Неразградимите пластмаси ще се изгарят, за да се произвежда енергия за нуждите на КНР.

Глобалният пластмасов пазар ще се промени изцяло на фона на последните решения, влезли в сила в Китай – основният вносител и рециклиращ отпадъци.
От една страна, забраната за внос на пластмасови отпадъци в КНР създава предпоставки за срив на системата за депониране на отпадъци в развитите страни, където те са свикнали да продават своите пластмасови отпадъци на Китай евтино, от друга страна, китайските производители и потребители ще трябва да свикнат с новата реалност на управлението на пластмасовите изделия в КНР.

По света

От юли 2021 година Норвегия възнамерява да забрани пластмасовите изделия за еднократна употреба.
Също така от 2021 г. Гърция забрани използването на пластмасови изделия за еднократна употреба.

Източник: https://elektrovesti.net/74034_kitay-perestal-prinimat-otkhody-i-zapretil-odnorazovyy-plastik

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари