ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


За първи път в Южноукраинската АЕЦ беше извършен комплекс от работи за възстановяване на топлоотделящи сборки (ТВС – горивни касети) на Westinghouse в условията на възела за свежо гориво

27.12.2020

За първи път, на базата на промишлената площадка на Южноукраинската АЕЦ, както и в световната практика, успешно е завършен набор от работи за възстановяване на експлоатационните характеристики на горивните касети, произведени от Westinghouse (TVS-W) в условията на възела за свежо гориво (ВСГ).

 

 

Работата е извършена с прякото участие на специалисти от ЮУАЕЦ, компанията «Westinghouse» и ОП «Атомремонтсервис» (ОП АРС).

Б.Р. – За да навлезете по-лесно в материята ви предлагам една твърде опростена схема за работата със свежото и отработеното ядрено гориво в един енергоблок:

 

 

Изпълнението на тази задача беше предшествано от сложна инженерно-техническа работа по модернизация на стенда за инспекции и ремонт на горивото (СИРТ), за да се използва извън басейна за отлежаване и презареждане на енергийния блок.
Бяха разработени и одобрени необходимите технически решения за модификацията на СИРТ, програмата и графикът на изпълнение на работата, обосноваване на ядрената и радиационна безопасност.

След държавната проверка за ЯРБ, ГИЯРУ одобри целия пакет от документи и издаде отделно разрешение за извършване на тези работи.

По същество

Работата се състоеше в проверка и при необходимост подмяна на топлоотделящи елементи на горивните касети с имитатори, за да се запазят якостта и хидравличните характеристики на топлоотдрлящите сборки.

Топлоотделящата сборка (горивната касета) на Westinghouse е разглобяема конструкция, която позволява многократно разглобяване и сглобяване.
Именно тази характеристика даде възможност да се извърши работа за възстановяване на експлоатационните характеристики на касетите.

Последният етап беше проверка на състоянието на конструкцията на ТВС в съответствие с процедурите на ОП ЮУАЭС и «Westinghouse».

Резултатът от успешната работа беше възстановяването на работоспособността на 20 горивни касети с възможност за по-нататъшното им зареждане в активната зона на реактора за използване в горивни кампании, което от своя страна ще спести финансовите ресурси на ГП «НАЭК «Энергоатом».

В допълнение към свършената работа, служителите на ЮУАЕЦ и ОП АРС са натрупали опит в използването на СИРТ в „сухи“ условия и без използването на дистанционни управления.
Придобитите знания и опит могат да бъдат приложени в бъдеще към други атомни електроцентрали, използващи горивни касети с подобен дизайн.

Източник: https://www.sunpp.mk.ua/uk/article/9843-vpershe-na-yuzhno-ukrayinskiy-aes-vykonano-kompleks-robit-z-vidnovlennya-tvz

Tags: , , ,

One Response to За първи път в Южноукраинската АЕЦ беше извършен комплекс от работи за възстановяване на топлоотделящи сборки (ТВС – горивни касети) на Westinghouse в условията на възела за свежо гориво

 1. Красимир Христов on 27.12.2020 at 16:59

  Благодарение на желанието ми да намеря наистина в съобщението нещо революционно ново си въобразих, че става въпрос за касети с облъчено ядрено гориво, които са били повредени в процеса на експлоатацията.
  Затова се консултирах с моя приятел Александр Биков – водещ специалист по СВРК за украинските АЕЦ.
  На моя въпрос как точно става това – след като повредените касети извадени от реактора, макар и престояли дълго време в басейна за отлежаване на касетите (БОК) са прекалено горещи и силно излъчващи се транспортират до възела за свежо гориво (ВСГ – УСТ) и как се работи с тях на сухо? – той обясни:

  Красимир, это не облучённое топливо. Это те свежие ТВС-W, которые повредили (видимо, задрали дистанционирующие решётки) при установке в реактор. В реактор они не пошли, после химотмывки их вернули на УСТ.
  У меня только 1 вопрос: какого хрена нештатные операции на УСТ заменяют отправку топлива на завод-изготовитель?..

  Я об этих работах писал у себя в блоге ещё в феврале https://alex-bykov.livejournal.com/2666569.html, на Южке меня читают, но…

  В целом, если интересно, читай по тегу „ядрён батон“ https://alex-bykov.livejournal.com/tag/%D1%8F%D0%B4%D1%80%D1%91%D0%BD_%D0%B1%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%BD, хотя пишу я редко.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари