ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Росатом – АЕЦ „Белене” – интервю на Кирил Комаров

24.11.2020

Предлагам ви фрагменти от пресконференцията състояла се в Сочи на 20 ноември 2020 година

 

Кирил Комаров – Първи заместник генерален директор – директор на Блока за развитие и международен бизнес на Държавната корпорация „Росатом” даде обширна пресконференция по развитието на международните проекти.
Особено внимание бе обърнато на проекта за АЕЦ „Белене”.

„Росатом“ е готов да разшири членството в консорциума, който участва в търга за изграждане на АЕЦ „Белене“ в България, каза Комаров.

„Всъщност консорциумът, разбира се, далеч не е изчерпателен списък с международни компании, които могат да участват в този проект,“ каза той.

През юни Rosatom, Framatome SAS и GE Steam Power подписаха меморандуми за разбирателство по проекта за изграждане на АЕЦ Белене, които включват обединяване на усилията за участие в избора на стратегически инвеститор за изграждането на централата.
Консорциумът беше в краткия списък на петима кандидати за проекта за АЕЦ Белене, заедно с Китайската национална ядрена корпорация (China National Nuclear Corporation, CNNC) и Корейската корпорация за хидро и ядрена енергетика (Korea Hydro & Nuclear Power, KHNP).

В беседата с журналистите Комаров поясни, че Росатом обмисля възможността за сътрудничество с европейските доставчици на оборудване за бъдещата централа, но включването на тези компании във вече съществуващия консорциум не се планира.
„Едва ли ще разширим формално обхвата на консорциума, защото фактът, че някаква компания иска да бъде доставчик, не означава, че ще трябва да разширим консорциума официално.
Консорциумът е подписан за трима, мисля, че ще остане такъв , освен ако не се случи нещо извънредно. Но броят на европейските компании, които искат да участват в този проект, е много голям „, каза той.

Комаров допълни, че консорциумът за изпълнението на проекта за изграждане на АЕЦ „Белене“ е създаден, включително, за привличане на финансиране за проекта.

„В този случай в България трябва да решим няколко проблема – трябва да решим как да изградим атомната електроцентрала, трябва да решим проблема как да привлечем финансиране.
Сформирахме този консорциум не само като потенциални доставчици на този проект, може да не се сформира консорциум от доставчици, достатъчно е да има договорни отношения.
Създадохме го от редица компании, които биха били готови не само да внесат технологии, но и да донесат пари и да осигурят експортно финансиране за доставка на своята част от оборудването и, евентуално, дори извън него“, обясни Комаров.

За проекта

„Що се отнася до създаването от нас на консорциум, това наистина беше много важно решение, защото по този начин ние искаме да реализираме този проект, използвайки всички най-добри технологии, налични в света, и да съберем такова интрнационално международно решение, където ще има както руски ядрени технологии, така и френски турбинни технологии и френско-германски технологии в областта на автоматизираните системи за управление на електротехниката „, добави Комаров на пресконференция.

В момента процедурата за избор на инвеститор за изграждането на АЕЦ „Белене“ в България е спряна поради коронавируса.
„Тъй като поради ограниченията от пандемията потенциалните инвеститори нямат възможност да получат достъп до помещението за данни (data-room), мястото, където са събрани всички материали и информация за проекта.
Датата вече е отлагана няколко пъти. Да се надяваме, че в някакъв времеви хоризонт пандемията ще спре да носи такава сериозна заплаха и ще бъде възможно да се върнем към нормалните дейности и да продължим тази история“, каза Комаров.

През 2006 г. „Атомстройекспорт“, част от „Росатом“, спечели международен търг за изграждането на два енергийни блока в АЕЦ „Белене“.
През 2009 г. обаче проектът е спрян, а през март 2012 г. София отказва да строи централата.
През 2018 г. България реши да възобнови строителството на атомната електроцентрала и обяви търг на следващата година.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари