ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Литва – Игналинска АЕЦ – Договор за сътрудничество по проекта за управлението на РАО

20.10.2020

На 6 октомври 2020 г. с цел подобряване на системите за управление, контрол и превенция на извеждането от експлоатация и намаляване на отрицателното въздействие върху околната среда, екосистемата и населението, след почти една година подготвителна работа, АЕЦ Игналина (по-долу – ИАЕЦ) подписа споразумение за сътрудничество по проекта „ Подобряване на безопасността на управлението на радиоактивни отпадъци в атомната електроцентрала Игналина ”с Държавната инспекция по ядрена безопасност (оттук нататък – VATESI) и Норвежкия орган по радиационна и ядрена безопасност (по-нататък – DSA). На 8 октомври 2020 г. INPP и ПУ Централна агенция за управление на проекти подписаха споразумение за изпълнение на проекти в размер на 3,5 милиона евро от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021.

 

 

Постигането на общата цел ще допринесе за безопасното управление на радиоактивните отпадъци (по-нататък – РАО), като същевременно гарантира, че бъдещите поколения няма да наследят неразумната тежест от управлението на радиоактивни отпадъци.
По време на изпълнението на проекта се планира разработване на концепция за окончателно обезвреждане на отработеното ядрено гориво (оттук нататък – ОЯГ) и радиоактивни отпадъци (по-долу – РАО), както и за подобряване на процесите на управление на радиоактивни отпадъци и извеждане АЕЦ от експлоатация.

Погребването на ОЯГ и дългоживеещите РАО в дълбоко хранилище (наричано по-долу ДХ) е единственият устойчив и безопасен начин за окончателно обезвреждане на радиоактивни отпадъци. Проектът за ДХ започва със следните начални фази:

разработване на програма за геофизични (сеизмични) изследвания;

провеждане на социално-икономическа оценка на потенциални за ДХ места;

провеждане на геофизични (сеизмични) проучвания в избрани райони за разполагане на ДХ;

разработване на описание на условията на избраните места;

разработване на концепцията за ДХ.

Още подробности на: https://www.iae.lt/ru/novosti/press-relizy/proekt-povysenija-bezopasnosti-obrascenija-s-ro/554

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари