ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Планът за възстановяване след COVID-19 на МАЕ предлага инвестиции в ядрената енергетика

26.06.2020

Инвестиции в съществуващи АЕЦ, строителство на нови и съдействие за иновациите в сферата на малките модулни реактори.
Това са част от мерките за подкрепа на технологиите за чиста енергетика в Плана за икономическо възстановяване след COVID-19, публикуван от Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Акцентът при инвестициите в ядрената енергетика е по-скоро върху удължаването на експлоатацията на съществуващите АЕЦ, отколкото върху строителството на нови енергоблокове.

Изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол говори по въпроса за новите инвестиции в атомната енергетика на брифинг, посветен на доклада. „Три са основните енергийни стратегии, които разглеждаме – слънчевата енергия и другите алтернативни източници, повишаване на енергийната ефективност на домакинствата и на производствените сектори, както и изграждане на нови мрежи.
Като допълнение, за развити страни с АЕЦ, продължаването на сроковете на експлоатация на съществуващия парк от атомни електроцентрали може да стане много важен източник на производство на електроенергия, което значително ще ни помогне за намаляване на вредните газове в атмосферата“, коментира Бирол.

Комплексът от мерки в стратегията на МАЕ и целевите инвестиции за периода 2021- 2023 г. трябва да доведат до повишаване на световния икономически ръст средно с 1,1% годишно, запазване или създаване на близо 9 млн. работни места всяка година, намаляване на глобалните парникови газове, свързани с енергетиката с общо 4,5 млрд. тона и други.

Източник: https://www.world-nuclear-news.org/Articles/IEA-recovery-plan-proposes-investment-in-nuclear

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари