ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ростовска АЕЦ – Приключи капиталният ремонт на първи енергоблок

23.04.2020

По време на кампанията специалистите на «Волгодонскатомэнергоремонт» завършиха няколко мащабни проекта наведнъж: ремонт на основното оборудване на реакторната инсталация и модернизация на системите за безопасност, основен ремонт на цилиндъра високо налягане на паротурбинната установка и среден ремонт на турбогенератора с изваждане на ротора.

 

Работеше се денонощно. „Турбината на първи енергоблок, която се въртя непрекъснато в продължение на много месеци със скорост 1500 оборота в минута, бе разглобена и премина щателна проверка“, казва Юрий Кудлай, началник на цеха за ремонт на турбинно оборудване към «Волгодонскатомэнергоремонт».

След ремонта на турбоагрегата, извършихме центровка на проточната част на турбината – отговорен и трудоемък процес на настройване на плоскостите на различните детайли един спрямо друг.
Тази година в клона във Волгодонския филиал на на Волгодонск на «Атомэнергоремонта» се появиха лазерни центратори, така че времето за тази операция беше намалено наполовина, плюс това – точността на центриране достигна до 0,001 mm.

В реакторното отделение беше усъвършенствана системата за аварийно и планираново разхлаждане на първи контур – инсталирана е и допълнителна система за контрол на концентрацията на бор.
Новото оборудване ще увеличи нивото на безопасност на енергийния блок. Сега първи енергоблок на Ростовската АЕЦ вече е включен в мрежата след ремонта.

Източник: http://strana-rosatom.ru/2020/04/22/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари