ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Атомните електроцентрали в САЩ – епидемия и отстъпки

22.04.2020

Атомните електроцентрали в Съединените щати могат по време на коронавирусната епидемия да увеличат продължителността на смените на персонала, както и да забавят някои проверки.
Но дали ядрената индустрия не отива твърде далеч, разсъждават авторите на статията, публикувана в „Bloomberg”.

 

 

 

Работното време

Комисията за ядрено регулиране (NRC) вече разреши на шест атомни електроцентрали в САЩ да удължават смените до 12 часа на ден за две седмици, а регулаторите могат да издават същото разрешение на други централи.

Това е значително отклонение от приетите стандарти, които изискват хората да имат два или три почивни дни седмично, когато работят в 12-часови смени.
Освен това, NRC разрешава на персонала да работи до 86 часа седмично вместо 72 часа.

За да ограничат разпространението на коронавируса, експлоатиращите организации искат да отложат за неопределено време онези проверки, които изискват хората да работят в непосредствена близост.
Екологичните групи се опасяват, че приетите промени могат да доведат до „катастрофални резултати“. Те също се страхуват, че по време на епидемията ще се появят и други отстъпления от правилата.

„Това е крачка назад.„Да се „разтягат” работниците и да се маргинализират стандартите за безопасност е лоша идея“, обезпокоен е Ерик Епщайн от неправителствената организация „Three Mile Island Alert”.

Новите правила влизат в сила на фона на новината, че 42 служители преминаха положителен тест за коронавирус при изграждането на блокове № 3/4 на АЕЦ „Вогтъл“ (вече са 89 – б.р.). Миналата седмица собствениците на блоковете решиха да намалят персонала, участващ в строителството (9 хиляди) с 20%, за да забавят разпространението на болестта.

Компанията „Exelon”, експлоатираща най-голямата атомна електроцентрала в САЩ, заяви, че „вече не може да спазва изискванията за работните часове“ за персонала на четири енергийни блока, включително Braidwood в Илинойс.
Компанията „NextEra Energy Inc.“ заяви същото за АЕЦ „Seabrook” в Ню Хемпшир. И двете компании подчертават, че увеличеното работно време за персонала няма да повлияе на безопасността.

„Изключенията от правилата за работното време са важна спешна мярка, която може да се приложи, за да се позволи на здравите работници да останат на обекта повече часове, като по този начин се намалява необходимостта от привличане на хора отвън“, обяснява говорителят на Exelon Линзи Вишневски.

Неправителствените организации от своя страна се притесняват – ако специалистите в АЕЦ работят по-дълго, няма ли да започнат да правят грешки от умора?

„Смените в атомните електроцентрали трябва да бъдат винаги нащрек. Дори шофьорите на автобуси не се претоварват с работа, а за персонала на атомната централа това някак си стана нормално“, казва Пол Гунтър от „Beyond Nuclear”.

Отложените инспекции

Компанията „Pinnacle West Capital Corp.“ ще измести времето за инспекция на долната част на корпуса на реактора в един от блоковете на атомната електроцентрала „Пало Верде” в Аризона. Първоначално тази работа е била планирана за пролетния ППР-2020, сега е прехвърлена на следващия ППР в края на 2021 година.

„Ще бъдат извършени само онези работи, които са абсолютно необходими за безопасно презареждане на реактора и за надеждна работа през следващите 18 месеца“, обясняват от компанията. Все още на централата не са въведени дълги смени, но те могат да бъдат бързо организирани, ако е необходимо.

NRC е осъзнала, че епидемията е създала нова реалност и разработва насоки как да се отложат дейностите по профилактика и обслужване. „Има определени спомагателни дейности по време на ППР, които могат да бъдат пренасрочени“, заяви Скот Бърнел, представител на регулаторния орган.

Компанията „Entergy Corp“ планираше да извърши поредица от изпитания за течове на тръбопроводи в АЕЦ „Grand Gulf“ в Мисисипи през този ППР.
Периодичността на изпитанията е 11,5 години и дойде време за тях, но поради коронавируса, компанията отложи тестовете до следващия ППР, който ще бъде след 1,5 години.
По този начин периодът между изпитванията този път ще бъде 13 години, а не 11,5. Компанията твърди, че това няма да повлияе на безопасността на АЕЦ.

Друг пример. За АЕЦ „Indian Point“ на север от Ню Йорк „Entergy“ иска разрешение за отлагане на годишния медицински преглед на пожарникарите.

Четири централи, включително АЕЦ „Braidwood”, молят регулаторите да отложат проверката на състоянието на тръбните снопове на парогенераторите. Едно такова разрешително вече е издадено, то бе получено от атомната електроцентрала „Turkey Point” във Флорида.

Въпросът за инспекциите на парогенераторите е сложен, тъй като в миналото NRC имаше неприятен опит с АЕЦ „Indian Point“. През 1999 г. регулаторите дават разрешение на тази централа да отложи проверката с 12 месеца (с други думи, да я пропусне по време на текущия ППР), но осем месеца по-късно се появи теч на един от парогенераторите.

Въпреки че инцидентът не е имал значителни радиационни последици, регулаторите не забравят за него – още повече, че генералният инспектор на NRC по време на разследването е заключил, че издаденото разрешение се основава на „неадекватна“ оценка.

Скот Бърнел отбелязва, че оттогава регулаторите значително подобряват разбирането си за процесите, възникващи в парогенераторите на атомните електроцентрали, и вероятността от повторение на инцидента е малка.

Всяко искане за отлагане на една или друга операция, постъпващо в NRC, трябва да бъде придружено от обосноваваща документация.
„NRC ще приеме отлагане само ако обосновката ясно покаже възможността за безопасна работа на парогенераторите до следващата проверка“, казва Бърнел.

Но обществените активисти все пак са притеснени.

„Това е като хазартна игра“, сравнява Пол Гунтър. „Притесняваме се, че се създават условия за перфектна буря. Забавянето на проверките, съчетано с умората на персонала, може да доведе до катастрофален инцидент.“

Подробности на: http://strana-rosatom.ru/2020/04/21/

Оригиналът на статията ще намерите  тук.

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари