ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


МААЕ – Затруднения в логистиката възникнаха при глобалните доставки на медицински радиоизотопи поради епидемията

22.04.2020

Производството на медицински радиоизотопи в света продължава, въпреки коронавирусната епидемия, но болниците са изправени пред друг проблем – провали в логистичните и дистрибуторските системи, се казва в статията, публикувана в „World Nuclear News”.

 

 

 

МААЕ, се казва в статията, проведе анализ на настоящата ситуация на пазара на медицински радиоизотопи.
Агенцията потвърди, че „основните участници“ продължават да работят, въпреки ограниченията, въведени в техните страни, тъй като съоръженията, в които се извършва производството, бяха класифицирани от държавите като „най-важни“.

Повечето изследователски реактори с производство на изотопи продължиха да функционират, след като въведоха мерки за предотвратяване на разпространението на коронавирус. По-конкретно, мерките засягат такива аспекти като броя на персонала на смяна и социалното дистанциране.

Проблемът е, че броят на производителите на изотопи в света е ограничен, а техните продукти се доставят в други страни главно по въздуха.
Въпреки това много авиокомпании са спрели полетите поради епидемията. Повсеместното затваряне на границите допълнително усложнява доставките.

„МААЕ работи за оценка на настоящите нужди от медицински радиоизотопи. Много изследователски и образователни програми, използващи изотопи, са замразени, а много болници са отложили диагностичните процедури“, казва Джоао Осо-младши, ръководител на отдела за радиоизотопи и радиационни технологии на МААЕ.

Агенцията ще проведе семинар с участието на заинтересовани страни от цял свят, за да разбере по-добре нуждите, да сподели най-добрите практики на операциите и да определи начините за преодоляване на тесните места в доставката на радиоизотопи.

Статията посочва Южна Африка като пример. Реакторът Safari-1 и компанията „NTP Radioisotopes“ продължават да работят въпреки карантинните ограничения, въведени в страната от 27 март, но производствените обеми са намалени поради трудности с износа.

Южноафриканските ядрени учени вече трябваше да се откажат от производството на няколко партиди поради отмяната на полетите.
Ако ситуацията не се промени към по-добро, тогава времето за работа на Safari-1 на мощност може да бъде намалено или реакторът ще бъде временно спрян напълно.

Някои страни и компании организират чартърни полети за доставка на медицински радиоизотопи, но не всички правителства могат да си го позволят, каза Осо-младши.

Подробности на:https://www.world-nuclear-news.org/Articles/Medical-isotope-supply-chain-faces-challenges-from

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари