ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ТВЕЛ ще доставя ядрени горивни компоненти за изследователски реактор в Египет – прессъобщение

07.04.2020

Новосибирският завод за химически концентрати (ПАО „НЗХК“) – предприятие на горивната компания на „Росатом“ – ТВЕЛ, и Организацията за атомна енергия на Египет сключиха десетгодишен договор за доставка на уран и алуминиеви компоненти за нискообогатено ядрено гориво за изследователския реактор ETRR -2.

 

 

Изследователският реактор ETRR -2 с аржентински дизайн, разположен в Националния египетски център за ядрени изследвания в град Иншас, се използва за научни изследвания в областта на физиката на елементарните частици, материалознанието и разработването на радиоизотопи.

„Нашите заводи имат повече от 40-годишен опит в серийното производство на гориво за изследователски реактори и могат да произвеждат горивни компоненти за всички основни реактори, съществуващи  в света с руски и чуждестранен дизайн. Дългосрочният договор е логично продължение на поредица от успешно изпълнени договорни документи за индивидуални доставки на горивни компоненти, произведени от ПАО „НЗХК“ за Египет през последните три години. Това е доказателство за високото ниво на доверие между ТВЕЛ и египетските ни партньори”, отбеляза Олег Григориев, старши вицепрезидент по търговията и международния бизнес на ТВЕЛ.

Перспективите за развитието на дейността на TВЕЛ на египетския пазар са свързани и с доставката на ядрено гориво за бъдещата АЕЦ „Дабаа“ с четири реактора ВВЕР-1200, след като съответният договор влезе в сила през 2017 г. Освен това, в проекта за изграждане на сухо контейнерно хранилище за отработено ядрено гориво на АЕЦ „Дабаа“, подизпълнител е Централният институт за проектиране и технологии (АО „ЦПТИ“), който също е част от ТВЕЛ.

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари