ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В 4-ти блок на АЕЦ „Вогтл“ е монтиран капакът на защитната обвивка на ядрения остров

03.04.2020

На 4-ти блок на атомната електроцентрала Vogtle (Vogtle) в Джорджия, която се изгражда в САЩ, който заедно с трети блок на същата АЕЦ е един от два енергоблока в процес на изграждане в страната, на 30 март 2020 г. беше монтиран горният капак на защитната обвивка на реактора, което означава успешното завършване на повдигането и поставянето на основните големогабаритни елементи на ядрения остров.

 

 

 

В съседния, трети блок на АЕЦ „Вогтл“ подобна операция беше направена през 2019 г. Според Georgia Power, главен изпълнител на строителството, след приключване на тази операция, готовността на тези енергоблокове от ново поколение е общо 84%.

Особености на технологията

World Nuclear News съобщава някои технически подробности за операцията. Капакът на реакторното отделение е с диаметър около 40 метра, височина над 11 метра и маса от 680 тона. Капакът се състои от 58 големи плочи, които бяха свързани чрез заваряване на земята и едва след това капакът беше повдигнат на мястото си.

Непосредственото повдигане на капака е предшествано от инсталиране в ядрения остров на полярния кран с тегло 300 тона, който след пускането в експлоатация на АЕЦ ще бъде използван за зареждане и презареждане на гориво, а по време на периода на изграждане, за поставяне на различни по-малогабаритни елементи, които се вкарват вътре през транспортния шлюз.
Сега този кран се тества, преди да може да бъде предаден за експлоатация.

За справка

Изграждащите се 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Вогтл“ ще бъдат първите в Съединените щати, които ще използват иновативния реактор на Westinghouse AP1000.
Освен тях, сега реакторите AP1000 работят само в Китай – по два енергоблока в АЕЦ „Санмен“ и „Хайян“.

Изграждането на блокове 3 и 4 на АЕЦ „Вогтл“ започна още през 2013 г., но впоследствие датите за завършване на строежа бяха многократно отлагани, до голяма степен поради фалита на Westinghouse през 2017 г., което доведе до промени в структурата на собствеността на строежа.
Понастоящем тези блокове се изграждат от Southern Nuclear и Georgia Power, като и двете са дъщерни дружества на Southern Company. Според плановете, които са налични в момента, третият блок на АЕЦ „Вогтл” се планира да бъде въведен в експлоатация през ноември 2021 г., а четвъртият блок – през ноември 2022 г.

Понастоящем в АЕЦ „Вогтл“ се експлоатират първи и втори енергоблока с водни реактори под налягане (PWR) с номинална мощност 1229 MW, също по проект на Westinghouse, въведени съответно през 1987 г. и 1989 година.

Източник: https://www.atomic-energy.ru/news/2020/03/31/102541

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари