ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ЧЕЗ подаде заявление за разрешение за изграждане на два нови енергоблока в АЕЦ „Дуковани” със сумарна мощност до 2400 MW

29.03.2020

В момента АЕЦ „Дуковани” разполага с четири малки енергоблока с обща мощност от 2040 MW, които покриват около една пета от консумираната електроенергия в Чехия.

 

 

 

Чешката компания ČEZ подаде заявление за получаване на разрешение за разполагане на нови енергоблокове в АЕЦ „Дуковани“ в Държавния комитет по ядрена безопасност (SÚJB).

Тази стъпка завършва петгодишния етап на подготвителни дейности и ČEZ е готова за процеса на лицензиране в съответствие със Закона за ядрената енергия.
ČEZ публикува и редица документи, които са приложени към заявката. „Както в случая с ОВОС, целта ни в процеса на лицензиране е максимална откритост и прозрачност, затова публикуваме за свободен достъп целия първоначален Отчет за безопасно разполагане“, заяви генералният директор на компанията Даниел Бенеш.

Обемът на документите е около 1600 страници, а в подготовката са участвали повече от 30 експерта от ČEZ, Института за водни ресурси, Института за ядрени изследвания в Ржеж, Масариковия университет и други.
В основата му са залегнали над 200 експертни изследвания и аналитични материали.

Източник: https://archiv.ihned.cz/c1-66740960-cez-podal-zadost-o-povoleni-postavit-v-dukovanech-dva-nove-jaderne-reaktory-mohly-by-mit-vykon-az-2400-mw

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари