ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Кораборемонтният завод „Нерпа“ се готви за разтоварване на ОЯГ от плаващата техническа база „Лепсе”

22.03.2020

   Следващата седмица в кораборемонтния завод „Нерпа“,   където се изпълнява мащабен международен проект за   радиационна безопасност, ще започне работа по   разтоварването на третата и четвъртата партида   отработили топлоотделящи сборки (ОТВС) от   хранилищата на ПТБ (плаващата техническа база)   “Лепсе“, съобщиха от пресслужбата на кораборемонтния   завод „Нерпа“.

Сега подготвителната работа за тази операция е в разгара си – в укритието се зареждат чохли, в които ще бъдат поставени кутиите с ОТВС, така че впоследствие в херметически затворени специални контейнери те да отидат в плаващата техническа база „Серебрянка”, а след това в складовата площадка на „Atomflot”.

Първите две партиди отработено ядрено гориво, разтоварени от ПТБ „Лепсе“ през есента и зимата на миналата година, вече се преработват в производственото обединение „Маяк”.

Операцията за разтоварване на третата и четвъртата партида, а това са 234 пенала (кутии) с ОТВС (горивни касети), ще приключи през първите десет дни на месец май.

Общо 620 касети с отработило ядрено гориво от хранилищата в ПТБ „Лепсе“ ще бъдат разтоварени през 2019-2020.

Източник: https://www.hibiny.com/news/archive/211539/

Б.Р. Плаващата техническа база ПТБ „Лепсе”, в която се съхраняват касети с облъчено (отработено) ядрено гориво (ОЯГ) от атомни ледоразбивачи и подводници, е изтеглена в кораборемонтния завод „Нерпа” през есента на 2012 г. за по-нататъшна утилизация.

 

 През 2008 г. беше подписано изпълнително споразумение между държавната корпорация „Росатом” и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за утилизиране на ПТБ „Лепсе”. Финансирането за първия етап от работа е 55 милиона евро. 

След пълното разтоварване и по-нататъшна преработка на отработеното ядрено гориво и радиоактивни отпадъци, плаващата техническа база „Лепсе” ще бъде напълно демонтирана.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Руското гориво РЕМИКС (REMIX). Въпроси и отговори.

В началото на юни руската корпорация „Росатом“ съобщи (http://atominfo.bg/?p=101779 ) за успешното завършване на първия 18-месечен цикъл за шест горивни касети с гориво REMIX...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари