ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Енергийният сектор призова Европейската комисия да се направи оценка на ядрената енергия от учени

17.03.2020

Ядрена енергетика и климат?

Седем европейски енергийни компании призоваха Европейската комисия независими експерти и учени да оценят приноса на ядрената енергия за климатичните цели на ЕС.
„Без по-задълбочен анализ, ядрената енергетика рискува да бъде изключена от списъка на устойчивите икономически дейности, което значително ще затрудни инвестициите в ново строителство и удължаване на срока на експлоатация на действащите енергоблокове“, заяви прессекретарят на ČEZ Алице Хоракова.

 

 

 

Ядрена енергия
На ясно ли са техническите експерти на ЕС що е то?

Тази инициатива е реакция на актуалните изводи на европейската техническа експертна група за устойчиво финансиране. Тя трябваше да установи критериите за класифициране на източниците на енергия в зависимост от това дали те помагат за достигане на дългосрочните климатични цели на ЕС.
Според Хоракова, експертната група се е справила лесно с оценката на вятърната, въглищната и слънчевата енергия, както и тази от биоимаса, но е признала ядрената енергия за твърде сложен проблем.

Хоракова съобщи, че лидерите на чешката ČEZ, френските EDF и Orano, финландската Fortum, румънската Nuclearelectrica, полската PGE и словашката Slovenské elektrárne искат ЕК да създаде нова независима работна група с участие на експерти по радиационна защита и ядрени отпадъци за провеждане на задълбочен анализ.

Подробности на: https://oenergetice.cz/jaderne-elektrarny/energetiky-vyzvaly-evropskou-komisi-aby-vedci-zhodnotili-jadernou-energetiku

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари