ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Японските власти промениха сроковете за изваждане на горивото от АЕЦ „Фукушима-1”

11.03.2020

Японските власти изместиха сроковете за изваждане на ядреното гориво от енергоблокове № 1 и № 2 на атомната електроцентрала Фукушима-1 до фискална 2027–2028 г. и 2024–2026 г. съответно, съобщава японското издание nippon.com.

 

В съобщението се казва, че в момента горивото се изважда от енергоблок № 3. Работата протича по план. От 566 горивни касети 15% са преместени за временно съхранение в хранилището за отработено гориво, разположено в друга сграда на атомната електроцентрала.

Отбелязва се, че дейностите по извличане на гориво от енергоблокове № 1 и № 2 ще бъдат усложнени от високото ниво на радиация и разрушенията по горните етажи, разположени над басейните за съхранение на горивните сборки (касети).
Впоследствие се планира изграждането на саркофаг над енергоблок №1.

За справка

През март 2011 година в резултат на цунамито, причинено от най-силното земетресение в историята на Япония, атомната електроцентрала Фукушима-1 беше обезточена, което доведе до спиране на системите за охлаждане на реакторите. В резултат на прегряването на ядреното гориво са възникнали паро-циркониеви реакции с генериране на водород и в последствие – водородна експлозия на 1, 3 и 4 енергийни блокове.

Източник: Красная весна

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Руското гориво РЕМИКС (REMIX). Въпроси и отговори.

В началото на юни руската корпорация „Росатом“ съобщи (http://atominfo.bg/?p=101779 ) за успешното завършване на първия 18-месечен цикъл за шест горивни касети с гориво REMIX...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари