ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна – Енергоатом може да бъде глобен за забавяне изграждането на съоръжение за съхранение на остъклени РАО

11.03.2020

ГП НАЭК „Энергоатом“ може да бъде наказано от Руската федерация поради забавяне изграждането на хранилище за остъклени високоактивни радиоактивни отпадъци, останали след преработката на отработеното ядрено гориво (ОЯГ).

 

 

 

Това съобщи на пресконференция съветникът на председателя на държавната агенция за управление на зоната за изключване (забранената за пребиваване зона) Олег Насвит.

„Нашата агенция има болезнен проблем по отношение на бързото започване на работа по изграждането на хранилище за остъклени високоактивни отпадъци(ВАО).
Това са отпадъците, които трябва да бъдат върнати след преработката на отработено ядрено гориво в Руската федерация. Вече сме отложили изграждането на това хранилище и Енергоатом е обект на санкции.“ – каза Насвит.

Според него сега и.д. Председател на Държавната агенция за управление на зоната за изключване Екатерина Павлова провежда дискусия с представители на комисията по енергетика и жилищно строителство и комунални услуги на Върховната Рада.
„Трябва спешно да решим нещо. Миналата седмица се проведе широка среща, на която обсъдихме проекта на това хранилище – какво да правим по-нататък“, добави Насвит.

Както бе съобщено, правителството реши да отпусне 86,27 милиона гривни на Министерството на екологията и природните ресурси през 2018 г., за да финансира изграждането и навременното въвеждане в експлоатация на инфраструктурата, необходима за приемане в собственост на държавата за дългосрочно съхранение, с последващо погребване на остъклени високоактивни РАО.

Централизираното погребване и дългосрочното съхранение на РАО ще се извършва на площадката на производствения комплекс от съоръжения за дезактивация, транспортиране, преработка, погребване на радиоактивни отпадъци „Вектор“ в зоната за изключване.
Промишлената зона (зона за управление на радиоактивни отпадъци) е изключена от територията на резервата в Чернобил и не е включена в територията, запазена за последващи завещания.

За справка

Хранилището за остъклени високоактивни радиоактивни отпадъци (ВАРАО) е предназначено за приемане в собственост на държавата, подготовката и временно съхранение до 100 години, със съответните защитни инженерни бариери, електроснабдителни системи, водоснабдяване и отводняване, вентилация, видеонаблюдение, пречистване на замърсен въздух и радиометричен контрол.
В бъдеще всички отпадъци трябва да бъдат погребани в геологично хранилище.

Източник: https://elektrovesti.net/70018_energoatom-mogut-oshtrafovat-za-zaderzhki-stroitelstva-khranilishcha-osteklennykh-rao

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари