ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Плаващата атомна електроцентрала в Певек достави 21 милиона kWh електроенергия на изолираната електрическа мрежа в Чукотка

28.02.2020

ПАТЭС достави първата електроенергия на изолираната мрежа на Чаун-Билибинския енергиен център в Чукотка на 19 декември 2019 г.
Към 25 февруари 2020 г. тя е доставила повече от 21 милиона
kWh електроенергия, откакто е включена в мрежата.

В най-северното пристанище на страната – Певек – се проведе среща посветена на комплекса от дейности по въвеждане в експлоатация на плаваща атомна електроцентрала (ПАТЭС) с участието на ръководството на Чукотския автономен окръг и на концерна «Росэнергоатом».

 

 

 

Основните теми на срещата бяха изграждането на крайбрежната инфраструктура на ПАТЭС и развитието на социалната инфраструктура на Певек – градът, където е базирана централата.

Основният интерес на жителите на Певек и администрацията на региона беше въпросът за поемане на функцията за топлоснабдяване на града от централата.
На срещата бе отбелязано, че в момента, в съответствие с графиците на строително-монтажните работи на територията на промишлената площадка на ПАТЭС, е изпълнено подвеждането на тръбопроводите за топлоснабдяване до мястото на присъединяване към градските мрежи.

Следващата стъпка ще бъде реконструкция на топлоснабдяването на самия град: през лятото и есента се предвижда да се извършат работи по полагане на инженерните мрежи и да се започне инсталиране на абонатните станции за топлоснабдяване в сградите. До лятото ще бъде осигурено топлоснабдяването на 5-ти микрорайон на Певек. През 2021 г. трябва да приключи цялата работа по организацията на топлоснабдяването в града от ПАТЭС съгласно постоянна схема.

Друга важна тема беше работата в рамките на предстоящото въвеждане на ПАТЭС за търговска експлоатация.
„Пускането на централата в промишлена експлоатация е планирано за лятото на тази година “, каза Виталий Трутнев.

„Като социално отговорна компания Росэнергоатом се интересува от активното развитие на района на Чукотка и в тази посока сме се договорили с управителя на Чукотския автономен окръг да съдействаме съвместно на Певек“, заяви Джумбери Ткебучава, първи заместник генерален директор по корпоративните функции на «Росэнергоатом».
Това ще бъде паритетна помощ – 50х50 от областта и концерна.

„Като цяло тази програма е насочена към осигуряване на комфортен живот на жителите на Певек и служителите на централата.
За работниците на ПАТЭС, нуждите на националната гвардия и Министерството на извънредните ситуации вече са закупени 140 апартамента, през март се планира откриването на нова трапезария.
Хората виждат как животът идва в града заедно с атомната енергия, има перспективи за реалното развитие на Певек и Чукотския автономен окръг“.

Подробности на: http://www.energyland.info/analitic-show-196633?utm_source=feedburner&utm _medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+energyland+%28Energyland.info+-

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари