ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Финландска фирма стартира проект за централно отопление на базата на малък модулен реактор (SMR)

27.02.2020

Техническият изследователски център VTT във Финландия съобщи, че започва проект за разработване на малък модулен реактор за централно отопление. В момента то се осигурява чрез горене на въглища, природен газ, дърва и пелети. Страната обаче се стреми до 2029 година да спре използването на въглища при производството на електроенергия.

 

От VTT отбелязват, че декарбонизирането на системата за централно отопление е „едно от най-значителните климатични предизвикателства, които стоят пред много градове“.

Целта на проекта е да се изгради нов финландски индустриален сектор около технологията, който ще може да произвежда по-голямата част от компонентите, необходими за малък модулен реактор.

„Времевата рамка е предизвикателство, а алтернативите с ниски цени са малко. За да постигнем целта са необходими иновации и използване на нови технологии. Централно отопление на основата на ядрената енергия ще осигури сериозно намаляване на емисиите“, заяви Виле Тулки от изследователския екип.

Много подробности на: https://www.world-nuclear-news.org/Articles/Project-launched-to-develop-Finnish-SMR-for-distri

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари