ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


«ТВЭЛ» и три испански компании подписаха Меморандум за съвместно извеждане от експлоатация и демонтаж на ядрени и радиационно опасни обекти (ЯРОО)

27.02.2020

„Извеждането от експлоатация на ядрени и радиационно опасни обекти (ЯРОО) е не само важна за екологията задача, която е напълно съобразена с целите на ООН за устойчиво развитие, но и нов растящ пазар, чийто потенциал се изчислява на над 100 милиарда евро до 2030 година“, казва директорът по глобалното развитие на «ТВЭЛ» Дмитрий Баженов.

 

«ТВЭЛ» и испанските инженерингови компании ENUSA, ENSA и IDOM подписаха Меморандум за развитие на сътрудничество в областта на извеждане от експлоатация и демонтаж на ядрени и радиационно опасни (ЯРОО) съоръжения, както и технологии за управление на радиоактивни отпадъци и инженерно-консултантски услуги в тази област.

Освен това страните подписаха пътна карта за развитие на сътрудничеството по различни проекти в близко бъдеще. Страните се споразумяха да си сътрудничат в различни формати за предоставяне на услуги на клиентите на световния пазар.

Документите бяха подписани от директора на«ТВЭЛ» за глобалното развитие Дмитрий Баженов, директора на ENUSA за развитие на бизнеса и технологиите Роберто Гонсалес и ръководителя на ENUSA за развитие на бизнеса и търговията Мариано Родригес, генералния директор на ENSA Рафаел Тривиньо и вицепрезидентът на ENSA за бизнес развитие Мария Вега Антолин, както и директора по ядрената енергетика на IDOM Xabier Ruiz Morin.

През 2019 г. с решение на Държавната корпорация „Росатом” АО «ТВЭЛ» беше определен за индустриален интегратор в направлението „Извеждане от експлоатация на ЯРОО”, включително работа с реакторните инсталации на АЕЦ (включително вътрешнокорпусните устройства и първи контур), както и управление на свързаните с тях радиоактивни отпадъци (РАО).

„Необходимостта от извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения, тяхното демонтиране, управлението на отработеното ядрено гориво и решаване на свързаните с тях проблеми с радиационната безопасност е не само важна за околната среда задача, която е напълно съобразена с целите на ООН за устойчиво развитие, но и нов растящ пазар, чийто потенциал се оценява на повече от 100 милиарди евро до 2030 година.
Предприятията на горивната компания ТВЭЛ вече са натрупали значителен опит в реализирането на такива сложни и високотехнологични проекти. Консолидирайки тези компетенции и референции във формата на индустриален интегратор, можем да действаме като универсален изпълнител. Създаването на съюзи с чуждестранни партньори ще ни позволи не само взаимно да допълваме нашите компетенции, но и да работим по-ефективно на външните пазари“, заяви Дмитрий Баженов.

Източник: http://www.energyland.info/analitic-show-196636?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_ campaign=Feed%3A+energyland+%28Energyland.info+-

Tags: , , , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари