ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Белгия ще произвежда зелен водород от офшорна вятърна електроенергия

29.01.2020

Port Oostende (Белгия), в сътрудничество с компаниите DEME Concessions и PMV, стартира проекта HYPORT Oostende, който ще произвежда зелен водород, използвайки електроенергия от белгийските офшорни вятърни електроцентрали.

 

Според разработчиците до края на 2020 г. край бреговете на Белгия ще работят 399 вятърни турбини с обща инсталирана мощност 2,26 GW.
Новият план за развитие на морската акватория оставя място за още няколко стотин ветрогенератори с обща мощност от около 1,75 GW.
В резултат на това мощността на офшорната вятърна енергетика в Белгия ще бъде приблизително 4 GW, което може да осигури електроенергия на половината от белгийските домакинства.

Независимо от това, пиковете на производството на вятърна енергия рядко съвпадат с пиковете на потребителското търсене, което означава, че „излишната“ електроенергия може да се използва, включително за производството на водород.

На първия етап ще бъде изградена демонстрационна инсталация с „иновативен електролизер“ с мощност 50 MW.
Пълноценното търговско производство на водород трябва да започне през 2025 година. Мощността му ще бъде 300 MW, които ще може да произвеждат 50 хиляди тона зелен водород годишно.

Водородът ще се използва за производство на електричество, топлина, като транспортно гориво и суровина за промишлени цели.

За справка

Около 70 милиона тона водород се произвеждат годишно в света, които се използват предимно при рафиниране на нефт, производство на торове и много други сектори, където H2 е част от продукта.
Според Международната агенция по енергетика около 99% от този водород идва от преработването на изкопаеми горива, като се отделят 830 милиона тона CO2 всяка година – повече от емисиите на Великобритания, Франция и Белгия взети заедно.
Основният процес за производство на водород – паровата конверсия на метана, е съпроводен с изхвърляне в атмосферата от 9 до 12 тона CO2 за всеки тон H2.

Подробности на: https://elektrovesti.net/69372_v-belgii-budet-proizvoditsya-zelenyy-vodorod-iz-ofshornoy-vetrovoy-energii

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари