ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В енергоблок № 3 на индийската АЕЦ Куданкулам е монтирана конзолната ферма на устройството за локализация на стопилката

27.12.2019

Втората крупногабаритна част на устройството за локализиране на стопилката (УЛР) на активната зона  - конзолната ферма (ферма-консоль) – беше доставена на строителната площадка на трети енергиен блок на АЕЦ Куданкулам (Индия).

Устройство с тегло 145,5 тона е монтирано в проектно положение под шахтата на реактора на енергоблок № 3 с помощта на гъсеничен кран Liebherr LR11350, разположен между двата „ядрени“ острова.

„Работата приключи малко преди графика на проекта, договорен с клиента. Осигурена е пълната готовност на подемно-транспортните системи, които сега позволяват монтирането на най-тежкото оборудване “, каза Вадим Хливненко, заместник-директор по проектите в Индия, ръководител на строителния отдел на площадката на АЕЦ„ Куданкулам “. „Инсталирането на конзолната ферма е важна стъпка по критичния път на проекта.“

 

 

Конзолната ферма е важен елемент от системата за безопасност, осигуряваща защита на корпуса и комуникациите на устройството за локализация на стопилката (УЛР).
Това сложно инженерно съоръжение също е част от системата за локализация на над проектните аварии, която също работи и в пасивен режим: през тръбопроводите на конзолната ферма охлаждащата вода тече отгоре върху кориума; газовите изпускателни тръбопроводи от своя страна осигуряват циркулацията на наситена пара, за да се избегне превишаването на допустимото налягане в шахтата.
Тази система е една от няколкото, които осигуряват съответствието на реактора с най-новите международни изисквания за безопасност.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-195096

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари