ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Германски ядрени специалисти посетиха Нововоронежската АЕЦ

28.09.2019

Специалистите от АЕЦ „Гундремминген“ посетиха АЕЦ „Нововоронеж“ като част от двустранно споразумение за научно и техническо сътрудничество между атомните централи.

 

Целта на посещението на германската делегация бе обмен на опит с руските колеги, както и участие в Международната научно-техническа конференция „55 години безопасна експлоатация на атомните електроцентрали с VVER в Русия и чужбина“, посветена на юбилея от пускането на блок №1 на АЕЦ „Нововоронеж“.

„В момента при нас се експлоатира енергоблок „C”, който ще работи до 2021 година, така че имаме много теми за обсъждане с нашите колеги от Ново-Воронеж: култура на безопасност, извеждане от експлоатация, дезактивация на оборудването, работа с пресата и обществеността и много други. На НВАЕЦ видяхме вече спрените и работещите енергийни блокове и ние сме много впечатлени от тяхната работа.
За мен и колегите ми беинтересно да наблюдаваме развитието на АЕЦ Нововоронеж “, каза ръководителят на делегацията, ръководител на направление „Технологично оборудване” в АЕЦ „Гундремминген“ Райзингер Хуберт.

Гостите посетиха Учебно-тренировъчния център, където се обучават руски и чуждестранни ядрени специалисти.
Германските гости посетиха: блочния пункт за управление (БПУ)и машинната зала на иновативния енергиен блок № 6 от поколение 3+ с най-мощния реактор в съвременната руска ядрена енергетика – ВВЭР – 1200, както и наблюдателната площадка, откъдето успяха лично да оценят целия мащаб на производството.

В музея на АЕЦ „Нововоронеж“ специалистите на АЕЦ „Гундремминг“ се запознаха с историята на възникването и развитието на ядрената енергетика в Русия, с изключителните учени и уникалните архивни документи.
По време на обиколката в Нововоронеж на гостите бяха показани обектите, изградени по силата на Споразумението между правителството на Воронежска област и Държавната корпорация за атомна енергия Росатом – ледената арена „Остальная“, стадионът „Старт“ и Центъра за бойни изкуства.

За справка

Нововоронежската АЕЦ е клон на концерна Росенергоатом АД (част от най-голямото подразделение на Държавната корпорация за атомна енергия ROSATOM – Electric Power). Централата се намира на брега на реката Дон на 42 км южно от Воронеж.
Това е първата атомна електроцентрала в Русия с реактори тип ВВЕР (енергийни реактори с водно охлаждане с обикновена вода под налягане). Три от реакторите са основните – прототипи на серийни енергийни реактори.
Първият енергиен блок е пуснат в експлоатация през 1964 г., вторият през 1969 г., третият през 1971 г., четвъртият през 1972 г. и петият през 1980 година.

Енергоблокове № 1, 2 са затворени съответно през 1984 г. и 1990 г. Блок 3 бе спрян през 2016 г. за дейности по извеждане от експлоатация.
Блок 4 е пуснат в експлоатация след модернизация и удължаване на експлоатационния живот на 27 декември 2018 г.

Блок №1 на АЕЦ Нововоронеж-2 е пуснат в експлоатация на 27 февруари 2017 г. В енергоблок № 2 на АЕЦ Нововоронеж-2 е в ход опитно-промишлена експлоатация. Двата блока са от иновационните ВВЕР-1200.

Източник: https://rg.ru/2019/09/26/reg-cfo/novovoronezhskuiu-aes-posetili-nemeckie-atomshchiki.html

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари