ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Във Великобритания ще построят най-големия в света офшорен вятърен парк

27.09.2019

Страната продължава да развива възобновяемата енергетика, предимно вятърната.
Одобрени бяха проектите за изграждане на офшорни централи с обща мощност 5,5 GW. Тяхната чиста енергия ще струва по-малко, отколкото от електроцентралите, работещи на въглища

Край източното крайбрежие на Великобритания ще се появи най-големият морски вятърен парк в света с мощност 3,6 GW. SSE и Equinor ще участват в изграждането му.
Както Bloomberg подчертава, цената на произведената там електроенергия ще бъде по-ниска, отколкото от електроцентралите на въглища. Изграждането на парка ще започне през януари 2020 г., а той ще достави първите количества електроенергия в мрежата през 2023 година.

Проектът спечели един от договорите си за продажба на електроенергия по време на търг във Великобритания миналия петък. Общо 5,5 GW мощност бяха разпределени между няколко офшорни вятърни централи – това е достатъчно, за да се снабдяват 7 милиона къщи с електроенергия. Цената на електроенергията беше фиксирана – 49,7 долара. Това е с 31% по-ниско, отколкото резултатът на подобен търг две години по-рано.

Само преди няколко години електроенергията от офшорните вятърни централи беше много скъпа. Развитието на технологиите обаче сериозно намали цената и.
Съвременните офшорни вятърни електроцентрали се конкурират с генерациите на изкопаеми горива. В бъдеще цената на тока от тях ще стане още по-ниска, сигурни са експертите.

Източник: ХайТек+

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари