ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Строителството на Националното хранилище за радиоактивни отпадъци – две години след старта – прессъобщение

30.08.2019

На 29 август 2019 г. се отбелязват точно две години от първата копка за строителството на Национално хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци (НХ РАО)*. Съоръжението се изгражда на площадка „Радиана“, в двукилометровата зона с контролиран достъп на АЕЦ „Козлодуй“.

 

 

 

Две години след началото на строителството, то се изпълнява според одобрения технически проект, разработен от консорциум от специализирани европейски компании на базата на водещия световен опит в изграждането на подобни съоръжения.

Изграждането на НХ РАО се извършва при непрекъснат активен диалог с обществеността и неправителствените организации, като националният оператор по управление на радиоактивни отпадъци – Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“, информира публично за всеки съществен етап от проекта.

Финансирането на първия етап от Хранилището се осъществява с безвъзмездна помощ на Международен фонд „Козлодуй“, който се администрира от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).
Представители на ЕБВР и Европейската комисия наблюдават отблизо напредъка на проекта чрез свой специален механизъм – мониторингов комитет, провеждан на всеки шест месеца.
Финансирането се изпълнява на базата на резултатите от мониторинга, според подписаните грантове от Асамблеята на донорите на МФ „Козлодуй“ и към днешна дата проектът се реализира в установената финансова рамка.

В тази връзка категорично са неоснователни всички твърдения в публичното пространство на д-р Георги Касчиев във връзка с хода на проекта, включително за спиране на финансирането на НХ РАО.

За справка

Националното хранилище ще бъде екологично съоръжение, изградено по най-модерни съвременни технологии и в съответствие с най-строгите изисквания на Международната агенция за атомна енергия.
С изграждането на НХ РАО България ще се нареди сред напредналите страни, които експлоатират хранилища за ниско- и средноактивни краткоживеещи радиоактивни отпадъци и ще изпълни дълга на държавата към обществото за безопасно и устойчиво управление на този тип отпадъци.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари