ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Учените са завършили следреакторните изследвания на топлоотделящи елементи за проекта „Прорыв”

29.08.2019

Учени от Научно-изследователския институт за атомни реактори (НИИАР) завършиха следреакторните изпитания на топлоотделящи елементи с нитридно гориво за проекта „Пробив“.

 

Това става ясно от годишния доклад на института.

Проектът „Пробив“ цели създаване на енергийни технологии от ново поколение на основата на затворен ядрено горивен цикъл с използване на реактори на бързи неутрони.
Планира се в близко бъдеще на площадката на Сибирския химически комбинат да бъде изграден опитно-демонстрационен енергиен комплекс, който се състои от енергоблок с реактор БРЕСТ-ОД-300 с оловен топлоносител и затворен горивен цикъл.

„В рамките на проектното направление „Пробив“, завършиха следреакторните тестове на твеловете с нитридно гориво в различно конструктивно изпълнение с обвивки от различни материали след изпитания в три топлоотделящи сборки в реактор БН-600. Специалистите получиха нови данни за поведението на нитридното гориво, корозионното състояние и механичните свойства на материалите на обвивките, които ще бъдат използвани за усъвършенстване на твеловете за реактори на бързи неутрони и за обосновка на безопасността на продължаващите тестове на експериментални топлотделящи сборки с нитридно гориво в реактор БН-600 до по-високи параметри“, се посочва в доклада.

Подробности на: http://www.atomic-energy.ru/news/2019/08/28/97047

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари