ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Беларуска АЕЦ – стратегия за управление на отработеното ядрено гориво (ОЯГ)

28.08.2019

Правителството на Беларус одобри стратегията за управление на отработено ядрено гориво (ОЯГ) на Беларуската АЕЦ, координацията на работата по нейното изпълнение е поверена на Министерството на енергетиката. Това се посочва в съобщението на Министерския съвет на републиката, публикувано в понеделник на неговия сайт .

 

„Стратегията е разработена за формулиране и прилагане на технологично оптимална, икономически жизнеспособна, екологична и социално безопасна държавна политика в областта на управлението на отработеното ядрено гориво на Беларуската атомна електроцентрала“, отбелязват от правителството.

В постановлението му се посочва, че Беларус в областта на ОЯГ и управление на радиоактивни отпадъци е ориентиран към използването на технологии и експертни знания на страната, доставчик на ядрената технология – Руската федерация.

В стратегията се отбелязва, че „предпочитаният вариант за управление на отработено ядрено гориво на Беларуската атомна електроцентрала е неговата преработка в Русия с връщането в Беларус на отпадъците, включени в стъклоподобна матрица, съдържаща радионуклиди от цезиево-стронциевата фракция, с изключение на дългоживеещите радионуклиди“.

В документа се казва, че в момента се разработват механизми за формиране на фондове на БелАЕЦ, за да се натрупа напълно необходимата сума в тези фондове за обработка на ядрено гориво и радиоактивни отпадъци (РАО) до края на търговския му живот.

„Към момента на връщането на остатъците от преработката на ОЯГ (ориентировъчно до 2050 г.), се изисква да се потвърди наличието на съоръжения в страната за управлението им“, се казва в документа.

В него също се отбелязва, че е целесъобразно да се разгледа възможността за погребване на отпадъците от преработката ОЯГ и РАО, генерирани по време на експлоатацията на БелАЕЦ на една площадка.

В съответствие със стратегията, общите разходи при различните варианти за управление на отработеното ядрено гориво със съществуващите технологии се оценяват „от 2,5 милиарда до 3,5 милиарда долара за целия период на експлоатация на Беларуската АЕЦ (до 100 години)“.

В документа се отбелязва, че не по-късно от 2020 г. е необходимо да се разработи и сключи споразумение с Руската федерация за сътрудничество в управлението на отработеното ядрено гориво.
Не по-късно от 2028 г. трябва да бъде създаден обект за съхранение на ОЯГ с възможност за неговото разширяване – изграждане на междинно (дългосрочно) хранилище за отработено гориво.

Източник: https://tass.ru/ekonomika/6800609

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари