ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Словения – Ще се изгражда ли втори ядрен енергоблок – въпрос, който все още е без отговор

23.08.2019

Очаква се новосъздадената енергийна концепция на Словения да внесе яснота дали ще се изгражда втора атомна електроцентрала в страната, разсейвайки съмненията по отношение на дългосрочните й планове за ядрената енергия.
В случай, че се заложи на АЕЦ, ще отнеме десетилетие преди съоръжението да започне да произвежда електроенергия.

 

 

 

В Словения има само една централа – АЕЦ „Кршко“, която се намира на границата с Хърватия и е собственост на двете държави.
Централата, която е пусната в експлоатация през 1981 и произвежда 1/3 от електроенергията в Словения, се очаква да бъде затворена през 2043 година.

От 15 години се води дебат за това дали да се изгради нова АЕЦ или страната изцяло да се откаже от ядрената енергетика.
Словенското инфраструктурно министерство съобщава, че новата енергийна стратегия, както и документите за климатичната политика на страната, изтъкват значимостта на ядрената енергетика от гледна точка на няколко фактора. „Освен че е ниско въглероден източник на енергия, АЕЦ осигурява гарантирана доставка на електроенергия на изгодна цена, като по този начин подкрепя енергийната сигурност на страната“ поясняват от министерството.

Словенската държавна компания GEN Group, която стопанисва АЕЦ „Кршко“, вече е инвестирала 16 милиона евро в различни проучвания за потенциално изграждане на втори енергоблок.
Ако властите решат да строят втори реактор, ще им отнеме пет години да получат разрешение за строителство и поне пет, за да изградят съоръжението. GEN Group оценява инвестициите за нова централа на 3,5 – 5 милиарда евро в зависимост от технологията и големината на реактора.

Подробности на: http://www.sloveniatimes.com/will-slovenia-opt-to-build-second-nuclear-reactor

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари